stoineff

Германия преиздаде Mein Kampf

MeinKampf

За пръв път от 1945 г. днес бе публикувано в Германия ново издание на „Mein Kampf“ свъзпитателна цел, съобщи АФП. Двутомното издание може да се закупи за 59 евро.


Това критично издание от 1948 страници с 3500 обяснителни бележки цели да бъде „реплика към книгата на Хитлер“, каза на пресконференция ръководителят на проекта по издаването на книгата Кристиан Хартман от Института за съвременна история в Мюнхен.

Единствената книга на нацисткия диктатор е написана през 1924-1925 г., докато той е в затвора след неуспешен опит за преврат. От 1945 г. досега правата върху книгата бяха собственост на провинция Бавария, но след изтичане на предвидения от закона срок, от 1 януари те вече са публична собственост.

На практика „Mein Kampf“ до голяма степен вече е достъпна – в интернет или чрез доставки на антикварни книги, припомни пред АФП председателят на Световния еврейски конгрес, американецът Роналд Лодър. Изтичането на авторските права не променя съществено нещата.

Темата за нацизма обаче продължава да е болезнена след края на 2015 г., белязана отчествания на края на Втората световна война и освобождаването на нацистките концлагери. Кандидатите за преиздаване съвсем не бяха много.

В Германия, както и в Австрия, издаването на оригиналния текст продължава да е забранено и подлежи на съд за насаждане на расова омраза, но в Германия вече е разрешено да се публикува, придружен от коментари.


Германски учителски профсъюз изрази одобрение за използването в гимназиите на критичното ново издание като „имунизация“ на младите хора срещу екстремизма, но изключи възможността то да влезе в списъка на задължителната литература.

Министърът на образованието на Германия Йохана Ванка припомни пред телевизия n-tv, че книгата на Хитлер, която никога не е била официално забранена в Германия, и досега е била достъпна онлайн и че анотациите, придружаващи сегашното издание, ще покажат на учениците, че в нея още в началото е можело да бъдат открити „престъпни възгледи“.

Еврейската общност реагира различно на издаването на „Моята борба“– от примирение с това, че книгата е достъпна в много страни (Индия, Бразилия, Турция и арабските държави), до желание книгата да бъде напълно забравена.

Познаването на „Mein Kampf“ е важно, за да се обясни Холокоста и националсоциализма, каза председателят на Централния съвет на евреите в Германия Йозеф Шустер, който обаче все пак се опасява от „по-широкото присъствие на това презряно произведение на пазара“.


related

Политика 3416639241258034976

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item