stoineff

Статията която не успях да завърша: Arbeit macht frei

Статията която не успях да завърша: Arbeit macht frei

От около месец се опитвам да завърша една статия, но не успявам. Всеки път пишейки се отклонявам и мислите ми започват за звучат зловещо - ксенофобски и фашистки. А аз искам да говоря за свобода и толерантност. Все пак ето увода. Ако хващате идеята и можете продължете:

Никога, както днес не са били актуални думите на германския филолог Лоренц Дифенбах : Arbeit macht frei или „Трудът те прави свободен". 


Фразата е забранена след края на Втората световна война, защото се използва като лозунг и е поставена като надпис върху почти всички концентрационните лагери в нацистка Германия „Дахау“„Захсенхаузен“, „Аушвиц“, "Грос-Розен", и други.

Извън историческия контекст за, който се използват тези думи е редно да се замислим какво трябва да означават те за милионите търсещи закрила и убежище бежанци и икономическите мигранти, които настъпват към Европа? А и не само за тях, а за всеки, който желае да бъде част от съвременното общество. Ако тези млади мъже, които идваха в Европа работеха съвестно и опитваха да бъдат съвестни граждани, едва срещу тях би се надигнала такава гневна вълна. Колко от тях започват работа обаче след като влязат в Европа? Къде са статистиките за тяхната заетост, за опитите, които правят да се квалифицират...

related

новини 7710648901405894984

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Графичен и лого дизайн (gd-8)

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item