stoineff

143 години от обесването на Левски


Отбелязваме 143 години от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. 

Годишнината ще бъде почетена с различни прояви в цялата страна. Националният военноисторически музей ще възкреси спомена за Левски чрез думите му, записани в писма и личното му тефтерче, които ще звучат през целия ден и ще бъдат визуализирани чрез светлинна инсталация в залата, където се намират вещите му, съобщава "Дарик".
Честванията в столицата продължават от 17.00 часа с архиерейска панихида за Апостола в храм "Света София", а от 18.00 часа започва официалното поклонение пред паметника на Васил Левски, където по традиция военните ритуали ще бъдат изпълнени от Националната гвардейска част и духов оркестър.

Васил Иванов Кунчев по прякор Левски е революционер, идеолог и организатор на борбата на българите за национално освобождение. Историята ще го започни и с прозвищата Дяконът и Джингиби. Левски е основател на Вътрешната революционна организация и на Българския революционен централен комитет. Известен е и като Апостола на свободата заради организирането и разработването на стратегията за освобождаване на България от османско иго.

На 27 декември 1872 г. Васил Левски е заловен от турската полиция до Къкринското ханче край Ловеч. Според най-разпространената теза за залавянето му Левски е жертва на предателство, а изменникът е касиерът на Ловчанския революционен комитет поп Кръстьо. Различни проучвания пък твърдят, че предателство спрямо Левски не е имало, а той до последно заптиетата не знаели кого са заловили и Левски бил откаран в Търново, за да бъде разпознат, като едва там станало ясно кой е той.

Впоследствие е бил отведен в София, където бил предаден на съд. Левски е разпитван шест пъти. Първият разпит е проведен на 4 януари 1873 г. от комисия начело с Али Саиб паша. Пред съдиите Апостолът прехвърля цялата вина за дейността на Вътрешната революционна организация върху себе си и предотвратява задържането на други нейни дейци. По време на разпитите се провеждат много очни ставки на Левски с дейци от организацията, които потвърждават неговата роля в нея.

Смъртната присъда е издадена на 14 януари, потвърдена е седмица след това - на 21 януари 1873 г. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени - Димитър Общи и Васил Левски. На 18 февруари 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешната българска столица, където е издигнат негов паметник.

По повод мероприятията се забранява престоят и паркирането, с изключение на местата за служебен абонамент, в района на паметника "Левски". До 20.30 часа се забранява влизането на пътни превозни средства в двете посоки по бул. "Васил Левски" между улица "Оборище" и бул. "Княз Александър Дондуков, по бул."Янко Сакъзов" между улица "Кракра" и бул. "Васил Левски", както и в района на площад "Св. Александър Невски".

В събота президентската институция отваря врати за граждани. Между 10 и 16 часа в гербовата зала ще бъде изложено тефтерчето на Апостола на свободата.

related

новини бг 464062840138465824

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item