stoineff

Слънчева стая у дома за повече светлина - съвети и трикове

Слънчева стая у дома за повече светлина: идеи и съвети от проектанти

Ако сте се родили с късмета да имате слънчева стая у дома, шансовете това да е любимата ви стая, са повече от големи. Терасите не просто предлагат огромно количество естествена светлина до следобяд и страхотни, откриващи се пред погледа ви гледки, но и ви осигуряват допълнително пространство за разхлада и отмора.

Първата такава слънчева остъклена стая в света се появява през 17 век. В последствие, тя набира особено голяма популярност през 19 век, когато материали като стомана и стъкло стават по-достъпни и евтини. Слънчевите стаи еволюират от добре остъклените веранди, като при първите основната разлика е в по-широката гледка навън. Все пак, и при двете конструкции си остава в сила големият недостатък на попадащия отвън боклук и прах.

Слънчева стая у дома

В днешни дни, слънчевите стаи представляват огромен приоритет и за модерните сгради и за традиционните исторически жилищни помещения в много региони по света. Те могат да включват различни стилове, като често дори имат и типичните френски прозорци, които още по-елегантно да отварят пространството към верандата или двора, а също така и включват разнообразие от елементи: винил, дърво, тухла или дори алуминий около самият прозорец, за да създадат плавно сливане на пода с тавана.

Някои слънчеви стаи първоначално са били наричани солариуми или зимни градини, защото също са имали стъклени тавани. Такива слънчеви стаи дори биха могли да бъдат обитавани целогодишно. Всъщност, именно слънчевите стаи, подходящи и за четирите сезона, са най-приятни, защото те привнасят особена свежест и топлина у дома.

Интериорният им дизайн може да бъде както типично минималистичен, така и романтичен. Декоративни елементи като завеси или щори, а дори и камина – без значение дали електрическа или традиционна на дърва – също биха могли да допълнят слънчевата стая. Полилеи, тавански вентилатори стенни свещници внасят не по-малко индивидуалност и очарование в интериора.

Съвети за проектиране на слънчевата стая

При проектирането на идеалната слънчева стая като естествено продължение към вашия дом зависи изключително силно от избора ви на цветове. Пробвайте с аксесоари и декоративни възглавници, които се връзват с останалите нюанси в домашния ви интериор.

Използвайте неутрален тон за основата на стаята. Сивото и войнишко зеленото са страхотни като за начало. В допълнение, по-късно можете да напластите тези нюанси или да контрастирате със смели и ярки тонове, подходящи за пролетно или лятно настроение, а също така и с по-топли нюанси, пасващи на зимните и есенни нужди за уют.

Обзавеждане

Когато става въпрос за слънчеви стаи, проектантите предпочитат да обзавеждат с елементи, специфични за вътрешния интериор и в действителност, ратанът и дървото са по-приемливи за екстериора.

Климатична нагласа

Повечето хора отказват да спрат да ползват слънчевата си стая дори след като си отидат лятото и пролетта. Слънчевите стаи са отлични за разполагане на ТВ помещения и кътчета за четене през студените месеци. Винаги можете да донесете мобилна камина или друго отоплително тяло с няколко декоративни възглавнички, за да внесете още малко топлина наоколо.

Подова настилка

Подовата настилка в слънчевите стаи обикновено е изградена от цимент, плочки, дърво или тухла. Допълнителните килимчета помагат да се създаде завършен вид на стаята. По-живи подови настилки като мозайка или десени от плочки са не по-малко идеален вариант за това помещение.
Слънчева стая у дома

Цветя

Почти всякаква домашни цветя успяват да виреят в слънчевите стаи. Те изпълват въздуха с натурална свежест и още по-силно създават връзка със света навън. Най-популярните растения за слънчевата стая са бегониите и Африканските виолетки, които изискват малко грижи, но пък цъфтят все повече и повече година след година.

Водните лилии са друга идеална алтернатива за добавяне на малко растителност в слънчевата ви стая. Те стават доста високи и изпълват цялото пространство, включително и по ъглите с балансирана свежест, като идеално се съчетават с обстановката наоколо.


Вашата слънчева стая би могла да бъде вашето малко кътче на щастие у дома – и то не само за вас самите, но и за цялото семейство, за приятелите ви, за домашните любимци и дори за растенията. Интериорни и екстериорни консултации и проектиране можете да потърсите тук.

Слънчева стая у дома

Слънчева стая у дома

Слънчева стая у дома

Слънчева стая у дома

related

новини 460679475711256653

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item