stoineff

Съвети за генериране на стартъп идеи

Съвети за генериране на стартъп идеи
Идеите могат да дойдат във всеки един момент. Докато сте на разходка, в бара, в парка или в банята. Някои от тях имат потенциала да се превърнат в нещо голямо, други – не. Съществуват обаче процеси, чрез които можете да филтрирате бизнес идеите и да забелязвате възможностите.

1. Търсете проблеми и неефективни решения


Мисълта, че имаш нужда от нещо, е много по-силен мотиватор, от това, че нещо е яко и готино. Нуждата от нещо е силен мотив за клиентите да направят покупка. Именно това трябва да е фокусът при филтрирането на идеите. Запитайте се дали решавате проблемите на клиентите си. Ако отговорът е да, то това е идея, която има потенциал.

2. Фокусирайте се


Помислете за това, каква група от потребители бихте искали да обслужвате, а не толкова върху самия продукт. Предимствата на този подход за генериране на идеи е, че можете да използвате вече съществуващите ви контакти, за да достигнете до тази група потребители. Независимо дали е с цел проучване, продажби или пласмент, вече изградените контакти ще бъдат от голяма полза и ключово придимство пред конкурентите. При преценяването на идеите помислете за размера на пазара и потенциалните печалби, както и за това как можете да предоставите стойност на потребителите.

3. Питайте хората


Понякога, чрез провеждането на един разговор или интервю, можете да откриете незадоволени нужди и проблеми, чакащи решение. Питайте какви проблеми имат, от какво имат нужда или какво желаят. Отговорите на тези въпроси могат да ви дадат много идеи за бизнес.

4. Не бягайте от оплакващите се


Не е приятно, когато слушаш някого да се оплаква. Случва се всеки ден – докато чакаш при лекаря, в таксито, на автобусната спирка или пък на съседната маса в кафенето. Но това оплакване, което много хора определят като мрънкане, за други означава възможности. Слушайте от какво се оплакват хората, често това са неща, които са неефективни и могат да бъдат подобрени. Това е добра възможност за вас. Предимството на този подход е, че знаете за съществуването на проблема и това, което трябва да направите, е да измислите нов или по-ефективен начин за неговото разрешаване. Вместо да се чудим дали идеите ни работят, тук проблемите сами ни предизвикват да им намерим решения.

5. Попитай себе си


Какъв по-добър източник на идеи от вас самите? Несъмнено се срещате с редица проблеми във всекидневието си. Бъдете наблюдателни, докато сте на работа или през свободното си време. Търсете казуси, които ви отнемат прекалено много време или са трудни за изпълнение. Помислете какъв вид продукти или услуги биха ви спестили тези усилия. Освен това, решаването на собствения ви проблем, може да бъде по-мотивиращо от това да решавате проблемите на другите. След като установите потенциален проблем, потърсете и други хора, които имат същия, за да прецените дали пазарът е достатъчно голям.
6. Търсете за половинчати решения

Търсете за проблеми, решенията на които хората са изобретили сами. Щом са отделили от времето и средствата си, за да намерят сами решение на своя проблем (макар и отчасти), то той е важен за тях и имат незадоволена нужда. Например, ако потърсите решения за автоматично поливащи се саксии, ще намерите най-различни домашни изобретения, разрешаващи този проблем, които обаче не са много ефективни на пръв поглед. Компанията Parrot (базирана в САЩ), наблюдавайки именно това, изобретява саксия, която може да полива цветята сама в продължение на дни. След нейното представяне на форума CES 2015, интересът към тези саксии е огромен. Самият факт, че хората са търсили сами решение на проблемите си, е положителен сигнал, че идеята има голям потенциал.

7. Правете това, което работи


Не е нужно да откривате топлата вода отначало, за да изградите успешен бизнес. Всъщност, да следвате модел, който вече работи, има много предимства. Можете да дублирате това, което другите вече правят, като намерите начин да се различавате от тях или дори да предлагате по-ниска цена на продуктите. Разрешете съществуващ проблем, но с ново, различно и по-ефективно решение. Добър пример за това е Uber. Те задоволяват нуждата от транспортиране и пътуване, но по много по-ефективен начин. Възползват се от засиленото навлизане на мобилни телефони и предлагат услуга, която преди не е била достъпна.

Ако нито един от горните начини не ви вдъхновява за нови идеи, можете да погледнете: 18 бизнес идеи, с които да започнете собствен бизнес


related

новини бг 9047988787542481288

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item