stoineff

Балтаджиев обясни защо е развял българското знаме от върха на старата джамия в Гоце ДелчевНавръх 3 март джамия в Гоце Делчев осъмна с българския трибагреник, а новината разбуни социалните мрежи.

 Андон Балтаджиев е инициаторът на това и той коментира във „Фейсбук” защо го е направил.

"По повод изявлението на районния мюфтия Айдън Мохамед, че спускането на Националния флаг от минарето на Караджа паша е провокационен акт и ще сезира МВР и прокуратурата на Република България - бих искал лично от свое име и от името на НПО’’Активна съвест’’ да отговоря следното:

Г- н Мохамед,

1. Не е противозаконно националния флаг да се развява над исторически паметник на културата, обявен за такъв с определение № 74 на ВКС от 28 януари, когато Върховният касационен съд отхвърли окончателно опита на Главно мюфтийство да обжалва решението на Софийския апелативен съд, който не установи правоприемственост между мюсюлманското вероизповедание и местни поделения, религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически лица, съществували до 1949 г.

2. По този повод този Акт няма как да бъде тълкуван за провокация, тъй като няма отношение към религиозните вероизповедания, а е насочен към националистическото самосъзнание на населението, като граждани на Република България без значение от религиозната им принадлежност, към което разединение очевидно се стремите.

3. Относно изявлението ви, че никъде не сте виждал знаме на камбанария на църква ще отговоря да се запознаете с Върховния закон на страната, на която претендирате, че сте гражданин, а именно Конституцията на Република България и по- конкретно чл. 13, ал. 2, според който:
- Религиозните институции са отделени от държавата.

Следователно Караджъ паша не е действащ религиозен храм, а общински имот, обявен за такъв категорично с гореспоменатото определение на ВКС и подобно сравнение е безпредметно и крайно неаргументирано.

4. Отправяйки обвиненията си за провокация към мен и НПО’’Активна съвест’’, не смятате ли, че провеждате религиозна пропаганда сред изповядващите религия различна от християнство срещу националните интереси, независимостта и суверенитета на Република България, териториалната цялост, основните права и свободи на гражданите, демократичното функциониране на държавата и гражданските институции и установения в страната конституционен ред, срещу суверенитета, териториалната цялост на държавата и единството на нацията, както и противоконституционна дейност според закона за ДАНС, чл.4, ал.2 и 3. Като открито се противопоставяте на Националния флаг, който е основен знак на всяка една държавност, считан за изразител на националната идентичност и символ на мощта и суверенитета на един народ.

5. Изявлението Ви, че Вие „не сте българи и не е редно българското знаме да се вее на старата джамия!“ не е ли стремеж за инструментализиране на ислямската вяра с цел противопоставяне на национални ценности и самосъзнание и увеличаване дистанцията на мюсюлманите от останалата част от обществото ?"

related

новини бг 3617835581004345872

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item