stoineff

Над половин милиард души ще отбележат днес Деня на Земята

Earth-day

Днес отбелязваме Международния ден на Земята.


Международен ден на Земята (Ден на Земята) е най-големият нерелигиозен празник в света отбелязван от над половин милиард души. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. Мрежата се стреми да създаде широка гражданска подкрепа за устойчиви и ефективни екологични политики за развитие по целия свят.

Идеята, която свързва хората от цял свят на тази дата, е да се обединят в защита на околната среда.

За първи път Ден на Земята се отбелязва на 22 април 1970 г. в САЩ и Канада. Милиони американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г.

България е сред първите страни, които са се присъединили към международното отбелязване на Денят на Земята. В Международния организационен комитет за честването на празника държавата ни е представена от Благовест Сендов, който сформира Национален комитет. На призива за отбелязването на датата се отзовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда.

На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.

НАСА с предизвикателство по повод Деня на Земята

НАСА вече активира специална страница по повод Деня на Земята. Инициативата на космическата агенция е "Къде на Земята си на 22 април".

Милиони хора ще отделят време на 22 април, за да направят своя принос за превръщането на Земята в по-добро място, пишат в страницата си учените от НАСА. Те поставят предизвикателство към всеки, който иска да направи снимка или кратко видео за това, което е свършил за планетата в този ден.

Всички свидетелства ще бъдат публикувани в социалните мрежи и ще станат част от страницата на агенцията във Фейсбук под името ден от живота. Ако и вие искате да участвате - постването е на #24Seven. Всъщност Денят на Земята вече започна още вчера в Самоа и Кирибати, а ще завърши на Бейкър Айлън на атлантическото крайбрежие на американския щат Мейн. 

related

новини 6148566276274024943

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item