stoineff

Станаха ясни ужасяващи подробности покрай Фонда за лечение на деца


По три схеми е бил източван Фондът за лечение на деца в чужбина, обявиха разследващите вчера. 

Начело в схемите е бил директорът на фонда Павел Александров и 7 от подчинените му. Това на практика е целият екип на институцията, обясниха от държавното обвинение. Всичките са родом от град Долни Дъбник, познават се от доста време и са си имали доверие.
Петима са с обвинение за организирана престъпна група. Александров бе пуснат на свобода срещу 20 000 лева гаранция. Четирима също са с гаранции - съответно един с 15 000 лева, двама с по 5000 лева и един с мярка "подписка". Останалите трима са станали свидетели на прокуратурата и нямат обвинения.

Наем на жилище

Според държавното обвинение Павел Александров сключил договор за наем с българката Мария Мунош, в чийто апартамент били настанявани деца, изпратени на лечение във Франция. Според разследващите наемът бил на десетократно по-високо цена от предлаганата от клиниките, които извършват самото лечение. Случаят е от 2013 г., когато тогавашният здравен министър Таня Андреева използва, за да освободи Павел Александров като шеф на фонда. Той е върнат на работа от Мирослав Ненков.

Посредник

Александров и групата му намерили посредник, който осигурявал транспорта и логистиката при лечение на деца в Турция. За услугата взимал 250 000 лева годишно, като сумите били отчитани като дадени за лечение. И този случай е от 2013 г.

Болница в България


Според прокуратурата имало възможност директорът на фонда да взима решения за лечение без одобрението на обществения съвет, но трябвало мнение на външен експерт. Фондът имал договор с близо 90 експерта. Две трети от общо 500 становища обаче били дадени от трима лекари. Те винаги смятали, че децата трябва да се лекуват в лечебните заведения, в които работят. Стана ясно, че действително имало такава практика и процедура - да се взимат решения без обществения съвет. Стана ясно и още нещо - че няма въведено изискване експертите да се избират на случаен принцип.


МВР разпространи видео от акцията във Фонда за лечение на деца.

 В него се виждат и колекциите монети и часовници, както и много банкноти евро, иззети от председателя на фонда Павел Александров.

Спецоперацията на служители на ГДБОП в Центъра „Фонд за лечение на деца“ е реализирана под ръководството на Специализирана прокуратура със съдействието на Министерството на здравеопазването, съобщиха днес на брифинг представители на ГДБОП и прокуратурата.

Тя е проведена след продължително разследване за организирана престъпна група, извършваща длъжностни престъпления. Оперативните действия са започнали през юли миналата година по получени сигнали за финансови злоупотреби във фонда. В рамките на оперативните действия са използвани и специални разузнавателни средства, поясни директорът на ГДБОП гл. комисар Ивайло Спиридонов.

Извършени са претърсвания в 6 кабинета от сградата на фонда, на 6 частни адреса, както и 8 обиска. Открити са множество документи, съдържащи данни за корупционни практики във Фонда за лечение на деца. С помощта на експерти от отдел „Корупция“ в Министерството на здравеопазването разследващите не са иззели оригиналите, а копията с оглед операцията да не попречи по никакъв начин и да не доведе до забавяне на процедурата по лечение на децата или преустановяването на започнала такава.

В частен дом са намерени 16 500 евро, а в сейф с същото жилище – множество юбилейни монети. Основните линии, по които продължава работата, са безстопанственост, престъпления по служба по смисъла на чл. 282 от НК и нецелево изразходване на средства от този фонд.

Разследването не касае лечение на деца в чужбина, а лечение на деца в здравни заведения на територията на страната ни, целесъобразността на сключени комисионни договори във връзка с провеждащо се лечение и фирми, осъществявали така наречената логистика по лечението на децата.Павел Александров е сключил неизгодни договори за близо 500 хил. лв., съобщиха от прокуратурата.


Той например е сключил договор за наем със своя приятелка – Маргарита Мунос, собственичка на апартамент във Франция, в който били настанявани изпратени за лечение деца. Така Мунос е получила 200 хил. лева от Фонда. Прокуратурата е установила, че наемната цена била многократно повишена спрямо пазарните във Франция, съобщи БиТиВи.


Във всички останали държави децата са били настанявани в българските посолства, обясни ръководителят на спецапелативната прокуратура Даниела Попова.

Фондът и Мунос имали договор още в първия мандат на Александров, който бил разтрогнат за известно време и отново подновен при връщането му на поста.

Освен това Александров сключил договор с посредническа фирма, която единствена имала право да превозва деца за лечение в Турция. На фирмата били платени 250 хил. лева за една година, описани като разход за лечение на деца.

Друга нередност, която разследващите установили е, че за спешните случаи Александров се консултирал с трима конкретни лекари, които винаги насочвали децата за лечение в болниците, от които са.

Тримата експерти, чиито имена засега прокуратурата не съобщава, са дали по около 100 становища, като за всяко от тях са получили по 35 лева.

Всички останали експерти в списъка са ползвани най-много веднъж или два пъти.

Така, освен НЗОК, за лечението на децата плащал и Фондът.

Разследващите установили, че Павел Александров представял документи, според които в личния си автомобил зареждал гориво за сметка на Фонда.

Пари от родители за лечение на деца не са искани. За сметка на фонда обаче няколко лекари са пратени на обучение в чужбина, като за това са изразходвани по около 10 – 12 хил. евро на човек.

related

новини бг 4900795411428535831

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item