stoineff

Избор на охранителна фирма

Избор на охранителна фирма sot-ohrana

Как да изберете подходяща фирма за охрана на бизнеса ви?


В България има над 2000 издадени лиценза за извършване на частна охранителна дейност, като само в София охранителните фирми са над 500. Логично пред бизнеса възниква въпросът как да се направи правилен избор при наемане на фирма за охрана.



Преди да се стигне до избора на охранителна фирма е важно да се знаят няколко неща. Частната охранителна дейност е търговска дейност или услуга и се регламентира със закон (ЗЧОД), от който следва респективно да се съобрази с всички нормативни актове и институции.

По реда на Закона за частна охранителна дейност се извършват следните видове дейности:
1.      Лична охрана на физически лица.
2.      Охрана на имуществото на физически или юридически лица.
3.      Охрана на мероприятия.
4.      Охрана на ценни пратки и товари.
5.      Самоохрана на имущество на търговци или юридически лица.
Дейностите по ал. 1 могат да се осъществяват и чрез технически системи за сигурност и помощни средства.

От така разписаните в закона мерки, следва изводът, че единствено след получаване на лиценз от Главна дирекция "Национална полиция" е възможно да се извършва частна охранителна дейност. При извършването на такава без необходимият лиценз, санкциите са:
1.      Глоба от 1000 до 10 000 лева за за физически лица.
2.      Имуществена санкция в размер от 10 000 до 50 000 лева за юридически лица и еднолични търговци.

Когато нарушението по ал. 1 е извършено повторно, се налагат следните санкции:
1.      За физически лица: глоба от 10 000 до 20 000 лева.
2.      За юридически лица и еднолични търговци: имуществена санкция в размер от 50 000 до 100 000 лева по Чл. 42. от ЗЧОД.

След като законовите норми са ясни, следва да се премине към следващият етап - изборът на подходяща охранителна фирма. Задължително условие е фирмата да притежава лиценз както е посочено по-горе. Препоръчително е да бъде администратор на лични данни, за да могат служителите ѝ да извършват пропускателен режим, проверка на документи за самоличност, видеонаблюдение.

Важно е да се информирате не само за имиджа на фирмата, препоръките от клиенти и опитът ѝ в сферата на охраната, но и за квалификацията и уменията на нейния ръководен състав. Сериозните дружества периодично провеждат вътрешнофирмени обучения на служителите си и инструктажи за действия в различни екстремни ситуации.

Помислете, преди да се доверите на фирма, която ви предлага “суха” оферта без конкретни предложения. Фирмите, които държат на качеството извършват охранителни обследвания, анализират риска и дават адекватни предложения за организацията на охранителната дейност. Едва след това ще ви предложат оферта, съобразена с извършените анализи по-горе.

Осведомете се за методите, с които фирмата ще съдейства на служителите си в случай на нужда, дали ще предостави паник бутон за обекта. Препоръчителен подход е да ви се предложи избор от комплексни охранителни услуги, като физическа охрана, СОТ, видеонаблюдение, съобразени със спецификата на обекта ви.

Поискайте да се запознаете с охранителния състав, предвиден за вашия обект. Имайте предвид, че колкото и добра организация да създаде фирмата, съществена роля играят преките изпълнители (охранители) в нея. Качеството на организацията е зависимо от възнаграждението на тези охранители - никой не би поверил собствеността си на лица, които предлагат услугите си за 200-300 лева. Изисквайте от фирмата, охранителите ѝ да бъдат мотивирани и адекватно възнаграждавани за труда си. Имате това право.

Сериозните охранителни фирми сключват застрахователни полици за охраняваните от тях обекти и в случай на нанесени вреди по вина на охраната, те поемат имуществена отговорност. Наблегнете върху такава клауза в договора си.

Преценете рисковете, когато се двоумите да наемете фирма от “сивия” сектор. Фирмите в този сектор не внасят осигуровки, а служителите им работят без трудови договори. В такъв случай вие ще сте потърпевши, тъй като реално не съществува законово основание лице без договор да ви охранява. Избягвайте най-ниските цени - те винаги са за сметка на качеството. Понятието сигурност е несъвместимо с “охрана на най-ниска цена”.

Съветваме ви да се информирате, преди да направите окончателен избор на подходяща фирма за охрана. Имитацията на охранителна дейност е опасна, неефективна и прескъпа:“за сигурност се плаща, за липсата ѝ се разплаща.”



related

новини бг 6141801330483082834

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item