stoineff

Видове опасни отпадъци и влиянието им върху околната среда.

Видове опасни отпадъци и влиянието им върху околната среда.

За да си разясним кои са видовете опасни отпадъци и как те влияят на околната ни среда, трябва първо да си отговорим на въпроса – що е то опасен отпадък? Придържайки се към смисъла на закона, опасният отпадък представлява предмет, част от такъв или дадено вещество, които нямат директно приложение, а лицата, които ги притежават, желаят или са длъжни да се освободят от тях. Опасните отпадъци следва да бъдат предавани на специализирани за тази дейност институции – частни или държавни – т.е. упълномощени да третират, обезвреждат и депонират такъв тип предмети до момента на тяхното преобразуване в полезни за производствения процес вещества и материали. Нека разгледаме трите основни групи отпадъци, които могат да се класифицират опасни отпадъци.

Опасни отпадъци от битов характер – източникът на генерирането им може да е всеки от следните: обществени или социални сгради, домакинства, административни сгради и учреждения и обекти с търговски характер от типа на хотели, заведения за забавления и хранене, магазини за стоки, занаятчийски работилници и други подобни. Този тип отпадъци би трябвало да се събират в отделни, обозначени за целта контейнери, в които обработката на тяхното количество и състав няма да бъде възпрепятствано от стандартния битов отпадък. Ако се надвишат стандартните количества, генераторите трябва да потърсят услугите на специализирана фирма за извозването и по-нататъшната обработка на опасните отпадъци от битов тип. Примери за такива отпадъци са стари батерии, препарати за почистване, стари осветителни тела и други;

Опасни отпадъци от производствен характер – тази категория отпадъци се генерират като резултат от дейности на предприятия, които представляват или физически, или юридически лица. Дейности по предоставянето на услуги на населението или на други фирми, промишлената или занаятчийска производителност на стоки и производственият процес като цяло, генерират опасните отпадъци от този тип. Конвенцията от Базил на Европейския съюз за контрол и движение на този тип отпадъци, определя точно вида, състава и типовете опасни отпадъци от промишлената дейност на фирмите. Поради голямото количество на генерирането си, опасните отпадъци от промишлен тип създават голяма опасност за околната среда и хората. Навременният и адекватен контрол в това отношение е жизненоважен. Като примери могат да се дадат, боите и химикалите, използвани при различни производства, работното облекло за работа с опасни материали, отпадъци от нефтен или маслен характер, и много други;

Опасни отпадъци от строителен характер – тази група опасни отпадъци се получава в следствие на строителна дейност, реконструиране или разрушаване на сгради. Материалите, които се отделят под формата на пепели с химичен състав, боите, лаковете и други неусвоени или намерени на строителните площадки или площадките по разрушение, отпадъци следва да бъдат съхранени и обезвредени или оползотворени.

В нашата страна сферите като металургия, минодобив, енергопроизводство, хранително-вкусова промишленост, електроника, химия, производство на строителни материали и машиностроене генерират най-много отпадъци от опасен за населението и околната му среда вид. Произведените от тези отрасли суровини са усвоени само на около 20%, което е твърде нисък процент. Останалото количество се натрупва и съхранява на специализираните за това площадки под формата на: сгур, шлаки, пепел, угарки от пирит, суроватка и други. Опасни отпадъци от типа на шламове, органични разтворители, въглеродни, серни или азотни окиси, солени разтвори и други от типа, са прекалено опасни за околната среда и човешкото здраве. Именно поради големината на размерите на проблема с опасните отпадъци и правилното им третиране и извозване, съществуването на професионални фирми от сферата е неминуемо и жизненоважно за решението на въпроса. Рискови опасни отпадъци като: олово, живак, арсен, цинк, кадмии и други следва да се събират и обезвреждат много внимателно и своевременно.

Рискове за околната среда – първичните и вторични рискове от замърсяването на околната среда и водите, при неправилни действия с опасните отпадъци, могат да доведат до фатални резултати. Почвата, подземните води и въздухът, са силно застрашени от неправилното съхранение и обработка на опасните отпадъци в депата. Смесването на битови и производствените отпадъци от опасен тип е недопустимо. Изграждането на квалифицирани за дейността си еднокомпонентни или многокомпонентни депа е задължително.

Проблемът с опасните отпадъци се задълбочава все повече и намирането на правилните решения по въпроса е жизненоважно за околната ни среда и здравето на цялото ни общество.



related

новини бг 4527789335596270362

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item