stoineff

Социалния експеримент – Escape room

escape-room-varna-escape-house

Предвид времето, в което живеем, и напредъка на технологиите, за голямо съжаление мисленето вече не е приоритет, удоволствие, усъвършенстване. Във връзка с подтика на хората това да се промени е изключително интересна идеята за планиране и реализация на едно от най- новите и нашумели забавления, а именно - т.нар. escape room. Уникалното развлечение, в което хората биват заключени в стая и трябва да намерят как да излязат за един час стана особено популярно в България, а в някои градове е истински хит играта в escape room – Varna. Психологически погледнато, осъществяването на такъв проект и реализацията на игралния процес са изключително успешен и интересен социален експеримент. Предвид че същността на повечето escaperooms е свързана с подтика за развитие на мисленето и социалните умения на хората, не само участието и играта са вълнуващи – да наблюдаваш отстрани също е доста интересно.

В играта си в подобни escape games, хората показват качества и умения не само индивидуално и при отделния играч, но и в груповата екипна работа – налице са отдаденост и взаимопомощ. 

Наблюдава се повишаване нивото на тревожност, а в следствие на това и адреналина по време на играта. Играчите губят представа за реалност и проявяват неочаквани реакции, като у някои от тях се отключва доста интересна и неподозирана преди това креативност. В изолирани случаи, влиянието на емоцията по време на escape games играта подтиква дори до повишаване физическата сила и проява на агресивни реакции. В момента, в който се чуе звука от заключването на вратата, моментално се променя емоционалното състояние и нагласата на всеки един от играчите в стаята. Въпреки че всички осъзнават възможността от моментално напускане – стига да го пожелаят, факта че в момента са заключени влияе на напълно естествения инстинкт за самосъхранение. Интересна е също така взаимовръзката между интелектуалното ниво на играчите и избора им на ниво на сложност. Наблюденията от една от escape room стаите във Варна, предлагащи различни нива на трудност („Балът на изненадите”) сочат, че играчите с високо ниво на IQ почти винаги избират нормално, а не трудно ниво на играта, като видимо тяхната самооцека вследствие от висока самокритичност е доста по-занижена и реалистична. Разбира се, понякога причината за това чисто и просто е амбицията – гонене на предизвикателства, рекорди и постижения.

Както вече по-рано се спомена, escape room във Варна (а и изобщо в цялата страна) е сравнително нова инициатива, така че интересното тепърва предстои!

related

новини бг 5536934753346179425

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item