stoineff

Обезвреждане и третиране на опасните отпадъци в страните от Европа

Мащабите на проблема с опасни отпадъци и отпадъците като цяло, добива все по-големи размери. В развитите страни от Европа най-вече, поради голямото количество на населението се генерират ежедневно, дори ежеминутно, отпадъци от опасен или не, характер. Тези, които са биоразградими, се разграждат с времето на площадките за съхранение и престават да бъдат отпадъци, но тези с промишлен и опасен характер трябва да бъдат преработени, обезвредени и оползотворени. В България до момента най-големият генератор на опасни отпадъци си остава минно-преработвателната промишленост. Голяма част от депонираните промишлени отпадъци, трябва да се извозват извън страната за преработка и оползотворяване. Процентът на оползотворените у нас опасни отпадъци е твърде нисък. Средното количество на опасните отпадъци генериран в България годишно, е един милион тона. По-голямата част от това количество бива депонирано, а останалото се складира и преработва. Като една пълноправна страна, членка на Европейския съюз, страната ни има дълъг път на развитие, който да извърви, за да достигне нужното ниво в тази област на преработка, съхранение и оползотворяване на опасните отпадъци от различен характер.

Обезвреждане и третиране на опасните отпадъци в страните от Европа

Тенденции за третиране и обезвреждане на опасните отпадъци в страните от Европа.


Основната тенденция, която се наблюдава при развитите страни от Европа, е не само третирането и преработката на опасните отпадъци, но и намаляването на обема им като цяло. Всяко производство на нов продукт или услуга, би трябвало да предвиди потенциалния опасен отпадък, който ще създаде. Пример за това в областта на отпадъците от бита е стремежа за контрол над опаковките на стоките и възможността за повторната им употреба. В областта на промишлените отпадъци от опасен тип, опитите са насочени към изграждането на по-интегриран и цялостен процес за производството на суровините и стоките. Затварянето на цикъла и оползотворяването на опасните отпадъци в производството, е решение за бъдещото овладяване на проблема. Освен познатите ни методи на контролирано депониране, в развитието на методи като рециклиране, изгаряне и компостиране се корени успеха на справянето с големите количества промишлени отпадъци. Доброто изграждане на площадките за депониране в развитите страни, спомага и доброто справяне с проблема. Депата са с изградени стени и дъна на принципа на водоизолирането. Дренажни системи събират и отвеждат за пречистване течните утайки от опасните отпадъци. Подводните води в районите на депата се контролират постоянно и са под мониторинга на упълномощените органи. Образуваният биогаз при процеса, се използва за генерирането на топлинна енергия. Периодичното насипване с пръст и уплътняването на опасните отпадъци, допринася за по-бързото им преработване. Проблем при компостирането на отпадъците от опасен тип и в развитите страни, си остава разделното им събиране. За да е функционален и полезен компоста, добит от преработката на отпадъците, то той трябва да е чист от примеси като текстили, стъкла или тежки метали. При неправилно отделяне на отпадъците, последващото пречистване на компоста е твърде скъп процес. Дори развитите Европейски държави, все още не могат да овладеят този проблем. Някои страни изграждат депата си на специално обособени за целта геоложки терени с облицовки от полимер и многопластова изолация, други ги депонират в неизползвани вече минни галерии, а трети ги втвърдяват. Втвърдяването е често срещан метод, при който опасните отпадъци се смесват с течна стъклена маса или разтвор от цимент. По този начин те са неразтворими във вода и по-малко опасни за околната среда. Изгарянето в някои страни от Европейския съюз е практика за обезвреждането и справянето с проблема с опасните отпадъци. За целта, места със специална структура, механизация и безопасност на процеса биват изграждани. Опасните отпадъци, са напълно изгорени и димните газове в следствие от процеса, са пречистени на принципа на мокрото или сухо пречистване. Чрез този метод се образува енергия за производствата и околната среда се поддържа чиста.


В общество, което всекидневно генерира тонове боклук, справянето с проблема с опасните отпадъци е от най-висок приоритет за страните от Европа и България в частност. Добрите производствени практики, навременното и съвестно третиране, обезвреждане, транспортиране и съхранение на тези отпадъци са жизненоважен фактор за заобикалящата ни природна среда и човешкото здраве.

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item