stoineff

Европейската сметна палата започва проверка по строежите на селски стадиони

земен-стадион

В нуждата от тези съоръжения се усъмни и спортният министър Красен Кралев.

Безразборното усвояване на пари чрез строежи на спортни обекти в почти обезлюдени села в цялата страна в периода 2007-2013 г. предизвика проверка на Европейската сметна палата. Одитният орган на ЕС контролира как се харчат европейските пари. Инспекторите сами са посочили кои обекти искат да проверят и в момента инспектират селски стадиони и зали, съобщи Би Ти Ви. Информацията къде точно проверява екипът е конфиденциална.
Строежът на стадиони се превърна в любимия спорт на село през миналата година, когато масово се усвояваха европари. Със спортни съоръжения се сдобиха обезлюдени села със застаряващо население, както и населени места, които вече си имат стадион. Проверка в данните на фонд "Земеделие" показа, че само през 2013 и началото на 2014 г. са били одобрени 93 проекта за спортни съоръжения, на обща стойност над 335.8 млн. лв. Те са за построяване на нови стадиони и спортни площадки, както и за ремонтиране на стари. В нуждата от тях обаче се усъмни дори спортният министър Красен Кралев.

"Направиха се съоръжения в Белоградчик, Ново село, Ружинци, Дреновец, Павликени, Земен... Но с някои малки изключения аз лично се съмнявам от необходимостта им точно в тези населени места", каза преди дни Кралев, за да илюстрира как неефективно се изразходват парите по програмата. Той даде за пример села с по 300-400 души, които имат по-хубави терени от футболните отбори в "А" група. "Спортното съоръжение "Цар Самуил" в Петрич е развалина, а сградният фонд е превърнат в болница за рехабилитация. Навремето заради уникалния климат в Петрич там се подготвяха националните ни отбори, а сега се налага да плащат за лагери в Гърция и Турция", допълни той.

Станаха ясни и първите случаи на усвоени пари, без да има завършени обекти. В Шабла например са похарчени 5.5 млн. лв. за построяването на стадион със съмнителни резултати, показа разследване на Би Ти Ви. Според фирми, работили на обекта, схемата е следната: първият изпълнител взима 4.5 млн. лв., но възлага работата на втора фирма срещу 2.3 млн. лв., а тя на свой ред наема трета фирма за 1 млн. лв. Сега на стадиона няма нито пейки, нито седалки, нито трибуни, нито съблекални, шахтите са пълни с вода, асфалтът на алеите вече е пропаднал, изкуственото езеро е празно, а лодките са акостирали на дъното. Парите от фонд "Земеделие" са изплатени на общината преди три месеца - 3.8 млн. лв. Все още обаче има фирми, които не са получили нищо и техните работници вече за втори път протестират, като затварят международния път за Румъния.

От държавен фонд "Земеделие" опитаха да омаловажат проверката на Европейската сметна палата. В момента тече регулярният годишен одит, с който всяка година Сертифициращият орган и Европейската сметна палата извършват проверка на разходването на бюджета и спазването на правилата и процедурите на Разплащателната агенция, посочиха вчера от фонда пред "Медиапул".

Проверките на Европейската сметна палата се извършват на базата на извадка от плащанията, заявени за възстановяване. Те са на случаен принцип с цел да се гарантира представителност по отношение на всички видове заявени разходи, които са включени в годишната декларация на разходите, се казва още в отговора. В него е посочено, че одитите на Европейската сметна палата и резултатите от проверките са публични и се публикуват на интернет страниците на институцията. Това става, след като те приключат своята работа.

related

Перник 9012853441252164141

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item