stoineff

PopNable.com - проект, който следи популярните хитове и модните трендове в музиката

PopNable

Музикални класации от над 50 държави атакуват Интернет пространството. 

Броят на гледанията в YouTube става най-сериозният мерител за постижения в областта на музиката за последните 5 години.

- Хей, приятел! Песента на Адел е направила милиард гледания в YouTube за няколко дни. Видя ли видеото? - възкликва разпален фен на британската кралица Адел.

В този век интернет популярността на музикалните проекти се измерва с броя гледания. Големи знаменитости от световния хайлайф ежедневно споделят в своите социални канали постижения си в YouTube.

Малки и големи музикални лейбъли все повече обръщат внимание на платформи за видеосподеляне като Youtube, защото те са източник на финансови средства, наравно с продажбите на албуми. Самият видеопортал е категоричен лидер в областта за предоставяне на видео споделяне.

Често броя на показванията е мерител за интензитета на популяризиране или казано по-ясно – колкото числата нарастват, повече хора намират за интересен даден видеоклип.

В свят на глобализация във всяко отношение, потребителите на музика търсят удобен начин да сегментират (подберат) синглите, които биха поставили в музикалната си плейлиста.

PopNable.com е иновативен проект, който разчита на модерните технологии, за да провери най-популярните музикални хитове в най-големия световен портал за видеосподеляне YouTube. Всекидневно, музикалният сайт изтегля огромно количество информация за хиляди песни, за да генерира Топ лист на най-гледаните музикални проекти за конкретна страна. Всяка седмица по уникален алгоритъм, ползващ YouTube API технология за получаване на данни, PopNable класира Топ 100 измежду всички над 10 хиляди песни. Към настоящия момент, над 50 държави имат свои регулярни ежеседмични издания Топ 50.

На 7 юли, 2015 беше анонсирана първата музикална класация базирана на гледанията в YouTube. Албания Топ 50 е един от първите чартове. Албания е държава от Балканския полуостров. Музикалната култура на страната гравитира от традиционен фолклор, европейски поп, балкански етно продукти (в България този жанр се нарича “поп-фолк”) през добре познати звуци от американски хип-хоп.


С днешна дата PopNable разширява музикалното си богатство, включвайки класации в над 50 държави. Средната гледаемост на седмична база в всички тях надвишава повече от милиард и половина гледания. Освен големи държави като Великобритания, Бразилия, Испания, Мексико, Австралия, Канада, Франция, Германия, Италия и Русия в проекта намират място и държави, които са значително по-малки – Словения, Албания и др.

Участват азиатски страни – Азербайджан, Индия, Южна Корея и Япония са част от проекта, така и Африкански.

За разпалените музикални фенове, сайтът предлага атрактивни музикални класации в края на годината – индивидуален Топ 100 и глобален Топ 1000. Класацията Worldwide Top 100 пък се представя всяка седмица, класирайки стоте най-гледани от всички над 50 държави. За феновете на музикалния фестивал Евровизия, сайтът изчислява най-гледаните конкурсни песни в седмичния чарт Eurovision Top 50.

Понастоящем базата данни на PopNable съдържа над 10 200 видеоклипа и над 6 000 артисти от цял свят.

Освен да следят трендовете в различните държави, потребителите могат да участва в прогнози. Така те могат да опитат да отгатнат коя песен ще заеме конкретна позиция в съответната класация. Те залагат точки, получени от писане на коментари, гласуване в сайта и други социални активности.

Уеб сайтът кореспондира със сървърите на YouTube всеки ден, чрез интерфейса YouTube API, получавайки изключително точни данни за броя гледания, харесвания и нехаресвания. Информацията се записва в бази данни от PopNable. След редица изчисления на база на предходната седмица, се генерира седмична Топ 50 класация.

Сайтът разполага със социални канали като Фейсбук, Пинтерест, Реддит, Вконтакте, Ютуб канал, Туитър и Гугъл Плюс. Можете чрез тях да споделите впечатленията си от проекта, както и да предложите подобрения.

Идеята на проекта е да събере пъстрота от националности, които да са обединени около мултиезичната и разнообразна музика по целия свят. Без религиозни и етнически предубеждения. Просто заради добрата музика!



Ето и още няколко факти, които подкрепят силата на трафика от YouTube:


YouTube замества купуването на дискове

Тенденциите в последните пет години са за абсолютен ръст на броя гледания във видеопортала, с което приходите за изпълнителите и техните лейбъли, растат. Така например, фолк изпълнителят Азис се похвали с над 50 хиляди евро, получени от последния му хит “Хабиби”.

Мерител за трендове
Чрез броя на гледанията могат да се определят моментните трендове – кои изпълнители са най-силни на пазара, какви типове проекти са най-успешни и търсени. Например, в световен мащаб се правят live session изпълнения и те се радват на голяма популярност.

Числата са авторитет
Все повече изпълнители не пропускат да се похвалят или да благодарят на феновете за генерирания трафик в своите социални кръгове като Фейсбук и Туитър.

Международната слава
Стотици изпълнители от различни държави успяват да привлекат нови пазари чрез YouTube, тъй като платформата позволява гъвкаво популяризиране на музикалните проекти.

related

новини 1834282352129826742

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item