stoineff

Войната за Слънчака - Обратно в мутренските години


Стрелбата срещу Мито Очите е третата за половин година покрай подялбата на наследството на ВИС в Слънчев бряг. 

Заради покушенията отломките от силовата групировка се събират, за да дадат отпор в започналата нова война.

Убийствата на свързваните с ВИС бизнесмени, отговарящи за наследството от хотели и дискотеки в курорта, започнаха с това на 65-годишния Тинко Георгиев-Зърнаря.

Припомняме, че той бе разстрелян в дома си във Варна на 16 декември миналата година. Георгиев, чийто прякор идва от това, че има и зърнен бизнес, управляваше хотели в черноморските курорти. Въпреки че основно те са в Златни пясъци и Албена, още след покушението стана ясно, че Зърнаря е имал интереси и на Слънчев бряг. Години наред за една от перлите в бизнеса - хотел "Владислав Варненчик" на Златните, се водеше съдебна битка между Георгиев и Иво Иванов-Гела, който бе лейтенант на боса на ВИС Жоро Илиев за Варна. Зърнаря твърдеше, че е бил принуден да продаде дяловете си на Гела и ВИС. Месеци преди покушението Зърнаря печели окончателно делото за собствеността.

Веднага след разстрела се заговори за започваща война за курортите по морето, пише в. „България днес”. В ъндърграунда се твърди, че друг враг на Иво Гела, шуреят на Зърнаря - Атанас Радев - Наско Ластика, който почина малко преди това, е бил отровен, въпреки че официално бе обявено, че причината за смъртта му е тумор в мозъка.

Издирването на килъра, нахлул в дома на Зърнаря, не даде резултат, но докато течаха първите коментари относно това откъде идва мократа поръчка, падна втора жертва, отново мощен играч в хотелиерския бизнес по морето. На 7 януари в комплекс "Макси" в столицата със 7 куршума бе разстрелян 53-годишният Веселин Стоименов - Весо Дебелия. Той е от страната на ВИС и е пълномощник на групировката за Несебър и Слънчев бряг, "пост", на който го поставя Жоро Илиев. Отначало Дебелия е управител на дискотека "Айсберг", на метри от която преди дни стана стрелбата срещу Димитър Желязков и хората му. Заради това освен Весо Дебелия е известен и като Весо Айсберга. След разстрела на Жоро Илиев в Слънчев бряг вдовицата Мая Илиева наследява хотелите „Астория“, „Дюн“ и „Орел“, както и комплекса „Айсберг“, който продава. А Весо Дебелия получава пълномощия да управлява трите хотела.

Приживе Стоименов има дялове в 9 фирми, четири от които са закрити, и участва в управлението на седем дружества. Повечето са регистрирани в Несебър. В туристическата „Сохо“ ООД Весо Айсберга е съдружник с бившия футболист от „Левски“ Даниел Боримиров, който е женен за Афродита, сестрата на Христофорос Аманатидис-Таки, който наследява основния бизнес на ВИС след смъртта на Георги Илиев. Две години съдружник в „Сохо“ е и Антигона Янулис, жената до Митьо Очите, която го дари с наследник - Димитър Желязков-младши. Дебелия участва и в управлението на "Айсберг 02" ООД.

След разстрела на Весо Айсберга в ъндърграунда още по-сериозно се заговаря, че това е втората жертва на война за наследството на хотелите и дискотеките на ВИС. Твърди се, че към курортите и най-вече към Слънчев бряг има апетити от руски подземни босове. По почерка на убийството криминалистът Ботьо Ботев дори предположи, че килърът на Дебелия е руснак. По убийството на Стоименов работи Софийската градска прокуратура. От държавното обвинение направиха справка за "България Днес", която показа, че до момента няма привлечен обвиняем, а срокът на разследването е продължен до 7 юли.

За сериозното нахлуване на руски интереси по морето отново се заговори покрай стрелбата срещу Димитър Желязков, след която той е в кома, а гардът му Александър Алексиев-Японеца бе убит. Въпреки че заподозреният като физически извършител бе задържан и е с повдигнати обвинения, се счита, че Божо Кайена и хората му имат сериозен гръб, за да се решат да се противопоставят на Митьо Очите, който започва като лейтенант от ВИС, а днес е един от най-мощните босове в Слънчев бряг и Несебър.

След последната пукотевица, завършила с труп, по информация на бившите висаджии е настъпил смут. Вече са правени няколко лични срещи, но най-вероятно ще се стигне до мащабно събиране на бившите борци, на което да вземат решение как да се действа. Предположенията били, че дори Митьо Очите да оживее, той за дълго време ще изпусне юздите на бизнеса, от което ще се възползват врагове. В същото време те се чувствали застрашени, тъй като очакванията са да има още жертви на войната. Вероятно хората на Желязков ще решат и да отмъстят за него.

related

новини 8130602349652207107

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item