stoineff

Осъдиха габровски лекари за смъртта на родилка и бебе

Двама лекари от габровската болница бяха осъдени за причиняване на смърт по немарливост на родилка и нейното бебе, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.


Шефът на АГ отделението в болницата д-р Димитър Ангелов беше осъден на 5 години затвор, а лекарката, водила раждането - д-р Севдалина Колева, получи 3 г. условно.

И двамата имат забрана да упражняват професията си съответно за 5 и 3 години.

Случаят с починалата родилка и бебето ѝ е от септември 2013 г.

30-годишната Десислава Ангелова постъпва в габровската болница на 12 септември 2013 г. заради преносване на плода в утробата ѝ и две седмици моли напразно лекарите и сестрите в болницата да направят секцио.

На 25 септември вдига 39,5 градуса температура. Тя ражда на следващия ден, но бебето умира няколко часа след раждането си.

Жената е транспортирана до Университетската болница в Плевен, но лекарите не успяват да я спасят.

Аутопсията показва, че причина за смъртта ѝ е стафилококова бактерия, която бързо е поразила жизнено важни органи.

Назначените са експертизи и проверки в болницата в Габрово, които констатират много нарушения на медицинските стандарти. Експертите обявяват, че ако бебето е било родено навреме, заразяването и смъртта на родилката, щели да бъдат предотвратени, но лекарите в отделението са бездействали в продължение на две седмици.

Не е бил назначен лекуващ лекар, не е изготвен и план за раждането. Когато Десислава Ангелова вдига температура, дежурните се обадили на шефа на отделението д-р Ангелов за съвет, а той наредил да поставят аналгин, без да е извършил преглед, защото сметнал, че става дума за лека инфекция, причинена от замърсен абокат.

Присъдите на д-р Ангелов и д-р Колева могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд Велико Търново.


related

новини бг 9000241474120874126

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item