stoineff

Осъдиха габровски лекари за смъртта на родилка и бебе

Двама лекари от габровската болница бяха осъдени за причиняване на смърт по немарливост на родилка и нейното бебе, съобщиха от Апелативната прокуратура във Велико Търново.


Шефът на АГ отделението в болницата д-р Димитър Ангелов беше осъден на 5 години затвор, а лекарката, водила раждането - д-р Севдалина Колева, получи 3 г. условно.

И двамата имат забрана да упражняват професията си съответно за 5 и 3 години.

Случаят с починалата родилка и бебето ѝ е от септември 2013 г.

30-годишната Десислава Ангелова постъпва в габровската болница на 12 септември 2013 г. заради преносване на плода в утробата ѝ и две седмици моли напразно лекарите и сестрите в болницата да направят секцио.

На 25 септември вдига 39,5 градуса температура. Тя ражда на следващия ден, но бебето умира няколко часа след раждането си.

Жената е транспортирана до Университетската болница в Плевен, но лекарите не успяват да я спасят.

Аутопсията показва, че причина за смъртта ѝ е стафилококова бактерия, която бързо е поразила жизнено важни органи.

Назначените са експертизи и проверки в болницата в Габрово, които констатират много нарушения на медицинските стандарти. Експертите обявяват, че ако бебето е било родено навреме, заразяването и смъртта на родилката, щели да бъдат предотвратени, но лекарите в отделението са бездействали в продължение на две седмици.

Не е бил назначен лекуващ лекар, не е изготвен и план за раждането. Когато Десислава Ангелова вдига температура, дежурните се обадили на шефа на отделението д-р Ангелов за съвет, а той наредил да поставят аналгин, без да е извършил преглед, защото сметнал, че става дума за лека инфекция, причинена от замърсен абокат.

Присъдите на д-р Ангелов и д-р Колева могат да бъдат обжалвани пред Апелативен съд Велико Търново.


related

новини бг 9000241474120874126

Публикуване на коментар

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Графичен и лого дизайн (gd-8)

Следвайте ни в Google+

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item