stoineff

Цените в Гърция няма да засегнат българските туристи





"По-високото ДДС в Гърция няма да се усети от джоба на българските туристи в северните курорти и няма да има осезаемо повишение на стоките и услугите там“, това каза за „Фокус“ Иван Петрински, главен редактор на вестник „Български новини“ в Атина.

Според него повишението ще се усети в по-дълъг период от самите гърци. „В повечето курорти в северната част на Гърция, което касае българите, едва ли ще има някакво осезаемо повишение на цените, което да го усетят нашите сънародници, решили да пътуват за почивка и екскурзия или на разходка. По-осезателно ще е може би в островите като Родос, Хиос и други, където досега ставката беше 6% и сега става 13%“, каза още Петрински.

Той допълни, че увеличеното ДДС е само единият аспект. „Фактически новите данъчни ставки и такси ще се усетят по-скоро по джоба на гърците в един по-дълъг период от време, защото става въпрос за повишаване въобще на данъците в страната – налагане на допълнителни данъци върху алкохол, цигари.

В един продължителен период от време в рамките на няколко месеца ще се усети по джоба на хората, които живеят в страната, а не толкова от страна на туристите. Ще се увеличат цените на недвижимото имущество, тъй като ще има по-високи данъци върху имотите“, каза още Иван Петрински.

Той допълни, че в Гърция има неписано правило да не се провеждат протести и стачки по време на активния туристически сезон, тъй като 25% от гърците са ангажирани с туристическия бранш. „Сътресения в социално-политическия процес до края на лятото не се очакват, но е възможно да има социално напрежение през есента, когато хората ще реагират на всички тези промени“, посочи Петрински.

related

туризъм 7559926583027539117

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item