stoineff

Авокадото - ползи за здравето и рецепти

avokado

Авокадото е плод, които нашумя доста в последно време. Въпреки не дотам добрите си вкусови качества само по себе си, то има неизмеримо големи ползи за здравето ни, като цяло. Едно авокадо съдържа до 138 калории и приблизително 14 грама мазнини от полезен характер. Нека ви представим 5 жизненоважни ползи на плода за здравето ви:

Богато на Каротеноиди


Авокадо е плод богат на много видове каротеноиди. Например лутеина е каротеноид действащ, като антиоксидант и предпазващ очите ни от инфекции. Друг каротеноид, който то съдържа е „токоферол“ или наричан още витамин Е. Най-голямата му полза в случая е спомагането на усвояване полезните вещества от другите храни. Каротеноидите са мастно разтворими и когато ядете плодове богати на моно не наситени мазнини, като авокадото те ви помагат да усвоите по-добре каротеноидите.


Спомага регулацията на теглото


Половинка авокадо съдържа около 3.5 грама разтворими и не разтворими фибри. Те са ни нужни, за да имаме добре функционираща храносмилателна система. Освен това разтворимите фибри са тези, който забавят освобождаването на карбохидратите в тялото ни. Така се чувстваме по-сити, по-дълго време. Олеиновата киселина съдържаща се в плода, активира част в мозъка ни, която ни кара да се чувстваме сити и така не прекаляваме с количество храна, което ядем.

Стабилизира Кръвната ни захар


Кремообразно, богато на моно не наситени мазнини, плода авокадо забавя храносмилането и така спомага регулацията на кръвната ни захар. След хранене тя обикновено се покачва рязко. Ако включите плода в менюто си няма да имате този ефект след хранене. Спазването на диета богата на полезни мазнини, дори може да обърне адаптивността ни към инсулина и да регулира кръвната ни захар, за дълъг период от време. Добре е да замените майонезата и маргарина или маслото за сандвичите си с авокадо дресинг.

Предпазва сърцето ни и плода в утробата ни


Авокадото е богато на фолиева киселина. Тя спомага да предпазим нероденото си бебе от родилни дефекти. Една чаша от плода на ден може да ви набави до ¼ от необходимата ви дневна доза фолиева киселина. Фолиевата киселина се свързва също с намаления риск от сърдечен удар и сърдечно-съдови заболявания. Ако имате наследствена обремененост от заболяване на сърцето или сте пушач, авокадо е плода, който ще запази сърцето ви здраво.

Регулира Холестерола


Олеиновата киселина в плода освен, че ни придава чувството за ситост, намалява и нивата на холестерола в организма ни. Освен това доста изследвания в областта показват, че богатата на авокадо диета повишава нивата на „добрия“ холестерол в кръвта ни, за сметка на „лошия“. Изразено в проценти, до 11% се повишават нивата на „добър“ холестерол в организма ни.

И така след, като видяхме колко полезно е Авокадото, нека ви предложим и няколко добри рецепти, тъй като вкуса му е прословуто не най-вкусния в света!

Комбинацията на Авокадо с различни видове продукти е безгранична. Можете да го включите в закуската, обяда и вечерята си с лекота. Например за закуска върху пълнозърнестия хляб, намажете смес от авокадо и лимонов сок, комбинирано със свежа краставичка. За обяд можете да пробвате салата от Авокадо със скариди, а вкусен десерт, биха били кексчета или чийзкейк с Авокадо. Салатите са най-популярни и затова ето и 2 добри предложения любезно предоставени ни от нашите приятели от http://gotvacha.com:

Салата от Авокадо и Скариди


Смесете доста блудкавия вкус на Авокадото с лимонов дресинг, които активира вкусовите му качества. Прибавете скариди и сладки тропически плодове, като ананас, манго и папая. Салатата добре се комбинира с риби, като сьомга или леки пилешки меса.

Авокадо, Рукула, Боровинки и Зрели Сирена


Авокадото се нарязва на кубчета, прибавяте накъсаната рукула, боровинките и настъргвате сирена от типа на Едам отгоре. Овкусява се с лимон и става перфекта салата за обедно меню или като добавка към печени на грил риби и меса.

Разядка с Авокадо – Гуакамоле


Намачквате Авокадото и го смесвате със свежи подправки, като кориандър, магданоз или босилек. Добавяте малко пюре от зрял домат и зелена чушка по желание. Овкусете обезателно с лимон, а черен пипер добавете ако искате. Тази разядка е страхотна за намазване на филии, за добавка към печено месо и риба и за топинг, за сухари или начоси.

related

новини 2885992047291119147

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item