stoineff

Терориста взривил се в Германия се е оплакал, че е бил подложен на насилие в България


Камикадзето от Ансбах, който се самовзриви и рани 15 души, се оплакал, че е станал жертва на измама в България.

 Това става ясно от репортаж на БНТ, излъчен на 26 ноември 2013 г. Мохамед Далил, известен като Рамбо, е получил у нас хуманитарен статут, но заминал за Германия, където също поискал убежище. Както  Далил, който е от сирийския град Алепо, се оплакал, че у нас е бил подложен на насилие. От репортажа на БНТ, който разказва за измамни схеми, оставящи бежанци в бедстващо положение, става ясно, че сириецът също е попаднал в капана. Мними адвокати обикаляли центровете у нас и обещавали на търсещите убежище да ги изведат на външен адрес срещу заплащане. Обещаният адрес обаче често се оказва фиктивен, а бежанците остават без пари на улицата. Тази участ сполетяла Мохамед Далил и неговия сънародник Хасан Али. Двамата сирийци се опитали да излязат от центровете съответно в Любимец и Бусманци. Те платили по 200 долара на различни посредници, които трябвало да им осигурят външен адрес в София. "Един човек ми даде несъществуващ адрес. Сега нямам никакви условия за живот. Едни приятели от центъра за бежанци в Овча купел ми дават храна и вода, каквото им остане от техните помощи. Хляб, кисело мляко и един тънък дюшек", разказва Мохамед Далил пред БНТ. Той излязъл от центъра в Любимец. А ето какво споделя Али Хасан: "Един иракчанин, който е настанен в самия център в Бусманци - той ми взе всичките пари които имах. В замяна ми написа външен адрес в едни документ, след това аз го подадох в управлението в центъра в Бусманци и излязох."
И на двамата бил осигурен транспорт. Вместо на обещания външен адрес обаче те

били стоварени пред бежанския център в Овча купел

В резултат Мохамед и Али били принудени да спят около този център и да разчитат на приятели, които им носили храна и завивки. Далил се оплакал и от полицейско насилие у нас. В Германия той твърдял, че e влязъл в България през Турция през юли 2013 г. и продължил към Сърбия. На границата обаче го заловили. Той бил пребит от български полицаи, защото отказал да даде отпечатъци. Два месеца бил държан в единична килия. След ареста бил преместен в бежански лагер. Сириецът твърдял още, че не е получил медицинска помощ, а е имал нужда от такава. При въздушно нападение в родния му град Алепо бил ранен и имал метални частици в ръцете и краката. Затова със самолет успял да стигне до Австрия, където бил опериран. След възстановяване му австрийсиките власти подготвяли връщането му в България. Далил обаче успял да избяга и да стигне в Германия, където отново подал молба за статут на бежанец. Днес обаче МВР отрече твърденията на камикадзето. Атентаторът от Ансбах не е подавал жалба за каквото и да е упражнено полицейско насилие в България, съобщиха от МВР. От там посочват, че сирийският гражданин е задържан на 19 юли 2013 г. при нелегално влизане в страната ни. Същия ден е настанен в Специализиран дом за настаняване на чужденци към Дирекция "Миграция"-МВР. Съобразно стандартната процедура му е извършен незабавен преглед от дежурния медик, при който не са констатирани здравословни отклонения. По време на престоя си в специализирания дом чуждият гражданин не е подавал жалба за каквото и да е упражнено полицейско насилие.

Лекуван е от остра вирусна инфекция

с поставена диагноза и изписано медикаментозно лечение. От проведените беседи е изяснено, че иска закрила в България поради страх от войната в Сирия, показал е белезите си по краката, получени от шрапнели.
Междувременно днес продължиха да излизат подробности за 27-годишния атентатор. Става ясно, че той се е бил за джихадистки групировки в Сирия преди да търси убежище в Европа. Първоначално той се е сражавал за „Джебхат ал Нусра", а след това се заклел във вярност на „Ислямска държава", пише списанието на ИД „Ал Набаа". Според публикацията, Далил напуснал Сирия, за да се лекува от рани, получени при ракетна атака. След началото на сирийската криза през 2011 г. Рамбо от Ансбах извършвал атаките срещу правителствени сили с ръчни гранати и коктейли „Молотов". Не е ясно дали германските власти са знаели за миналото му, за да откажат да му дадат убежище. Далил имал проблеми с местната полиция и заради наркотици и други престъпления. В публикацията на „Ал Набаа" се казва още, че той е планирал атаката в Ансбах от три месеца и е бил в постоянен контакт с лидери от ИД в нощта на атентата. Днес МВР на Бавария съобщи, че Далил нон стоп е чатил с неизвестно лице непосредствено преди експлозията. Днес се появиха и въпросителни около това дали той не е детонирал взривното устройство неволно и дали целта му не е била да го взриви от дистанция.
Копирано от standartnews.com

related

Свят 577024339338012815

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item