stoineff

Цацаров: „Слънчев бряг“ е нещо като държава в държавата

cacarov-interview

Главният прокурор Сотир Цацаров е категоричен, че няма прокурорски или икономически чадър над престъпни групировки.


 Той коментира стрелбата в „Слънчев бряг“, популярните каси, Александър Методиев – Бат Сали, Вежди Рашидов и други наболели теми в интервю за Нова ТВ.
„Чух всички тези за чадър над някои групировки. Самият комплекс „Слънчев бряг“ е нещо като държава в държавата и благоприятства съществуването на различни групировки. Оттам насетне комплексът започва да се превръща в апетитна територия на всеки, който желае да реализира средства по непозволен начин”, обясни Цацаров.

По думите му има данни, че групировките са действали зимата на територията на зимен курорт, а лятото в „Слънчев бряг.“ „Това е война за контролиране на търговската дейност. Държавата трябва да си дойде на мястото. Това е нагла престъпност”, каза още главният прокурор.

Във връзка с това ще се търсят ли виновни за схемите с популярните каси,

главният прокурор заяви, че е сигурен, че прокуратурата ще свърши своята работа. „Тази работа на практика ще обхваща последиците от всичко, което се е случило”, допълни той.
По думите му трябва да бъдат зададени два въпроса. „Единият трябва да се зададе на всяко от лицата, подписвало договор. Вторият е за това доколко е възможно подобни, очевидно нереални кредитни формирования да функционират безнаказано пред погледите на контролните органи, които така или иначе са отговорни за стабилността на самата кредитна система”, допълни той.
По повод поискания имунитет заради проява на хулиганство на народният представител от ДПС Александър Методиев, главният прокурор обясни, че не го е респектирал нито той, нито прокуратурата. „Свършихме си работата по закон. Действията му спрямо полицаите показват показват, че той сякаш командва там. Иска отчет от патрула.

Поведението на Бат Сали е безпардонно.

Той е звънял на началника на полицаите, сигурен съм че е звънял и по-горе, но това ще го проверим", допълни Цацаров.
На въпрос ще проверява ли прокуратурата имотното състояние на министър Вежди Рашидов,
Цацаров поясни, че ако институцията, която по закон прави това и установи несъразмерност на доходите – НАП или Сметна палата, е естествено, че прокуратурата ще реагира.
„Ако НАП установи, че има несъразмерност на доходите и Сметната палата реши, че са налице несъответствия и пак трябва да сигнализира, естествено е, че ние ще реагираме. Личното ми мнение е, че човек може да изпусне нервите си и да се извини”, заяви Цацаров.
Помолен да коментира факта, че много българи се възхищават на начина, по който работи румънската прокуратурата, Цацаров заяви: „Тя може да бъде създадена и да функционира тук, но ще трябва да си внася обвинителните актове в съда в Букурещ, а не в
съд, който ти връща всяко дело срещу народен представител или който оправдава всеки втори”.
„С ясното съзнание съм за недостатъците на тази институция. С ясното съзнание съм за дефицитите в способността да разследва на МВР. С ясното съзнание съм за това, че всесилният в очите на гражданите ДАНС няма никакви полицейски правомощия, но и съм с ясното съзнание, че някак си оправдателните присъди станаха много”, добави той.
Целия разговор гледайте във видеото:

related

Политика 7743688043215621098

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item