stoineff

Край със стереотипа :"Добрите момичета, харесват лошите момчета"

girls-like-bad-boys


„Добрите момчета са винаги последни” е първо правило в канона на запознанствата. А дали важи в реалността?

Ако трябва да развием идеята, тя ще звучи така: хетеросексуалните жени може да казват, че търсят мил и внимателен партньор, но всъщност искат да ходят с „лошото момче”, което се държи зле с другите момчета, с другите момичета и с тях самите. Идеята е така разпространена, че някои хора дори изкарват пари от нея – като продават книги, които учат потенциалния Дон Жуан как да „негва” – или да показва статус с пренебрежително отношение и обидни коментари към момичето, което иска да омагьоса.

Колко истина има в това? 

 Един от начините да се провери е да се даде възможност на различни жени да избират между мъже с различни характери и да се установи кой – в крайна сметка – предпочитат.
В едно от тези изследвания участниците трябвало да помогнат на измислена героиня на име Сюзан да избере с кого да излиза измежду трима мъже, на базата на отговорите, които дават на нейните въпроси. Една част от участниците са добри и внимателни – разбират нейните чувства, отнасят се грижовно и мило.

Втората група се състои от хора, които описват себе като „истински мъже” – нечувствителни и груби. Третата група просто дава неутрални отговори.
И така – с кого участничките посочват, че Сюзан си заслужава да ходи, и с кого самите те биха излезли на среща?

Противно на стереотипа, че добрите момчета завършват последни, изследователите установяват, че именно „доброто момче” е най-често посочваният избор, както за Сюзан, така и за самите участници.

Друго изследване показва, че когато участничките четат обяви за запознанства, в които мъжете се описват като алтруистични (напр. „работя като доброволец”), те ги класират като по-привлекателни, както за краткосрочни, така и за дългосрочни връзки спрямо партньорите, които не споменават за подобни качества.

Серия от проучвания са установили, че жените предпочитат мъже, които са чувствителни, самоуверени и дружелюбни – и че има изключително малко (да не кажем николко) жени, които искат да излизат с партньор, който е агресивен и капризен.
Картината, която се очертава, е ясна: жените предпочитат „добрите” мъже.
В действителност, силата на добронамереността не бива да се подценява. Добрият характер може да се повлияе дори на впечатленията за физическия външен вид, сочат изследвания.

Чарът на нарцисизма

Разбира се, няма как да го отречем: „лошите” хора понякога просто ни привличат. Нарцисистите – хората, които демонстрират чувство за превъзходство, високомерие, арогантност и готовност да експлоатират другите – често се възприемат като привлекателни на първа среща.
Причината може да се крие в това, че полагат доста усилия за външния си вид и начина, по който се представят пред света. Изследвания са показали, че жените нарцисисти носят повече грим и по-дълбоки деколтета от жените, които имат по-ниски резултати по скалата на нарцисизма, а мъжете нарцисисти прекарват повече време, за да оформят мускули във фитнеса.
В краткосрочен план, нарцистичните личности може да изглеждат по-адаптивни, забавни и добри като цяло. Но в дългосрочен план те трудно поддържат доброто впечатление. Възприемат ги като по-зле приспособени, по-враждебни и арогантни. Не е изненадващо, че нарцисистите не обичат дългосрочните, обвързващи взаимоотношения и не се справят добре в тях.


Причините да се окажем с „лош“ човек, са много.

 Може да повтаряме модели на поведение, с които сме свикнали от предишни връзки. Може да взимаме неподходящи решения от стрес. Или сме повярвали на митовете и да се държим в съответствие с тях. При всички случаи, свидетелствата сочат, че и мъжете, и жените, предпочитат доброжелателни партньори, а гаднярите ги отблъскват.

Проблемът с мита, че „лошите момчета са винаги последни“ не е само фактическата несъстоятелност, а способността му да убива потенциала за смислени взаимоотношения. Той създава непрактични очаквания за начина, по който трябва да се държим, и опитите за придържане към него рушат връзки.

В крайна сметка, митът, че жените търсят „лоши момчета“ само затвърждава стереотипа на женомразеца, който хвърля вината за сексуалните си неуспехи върху всички представители на другия пол. Ако ви трябва съвет, подкрепен от науката, той е един: бъдете добри.

related

новини 721901524038694672

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item