stoineff

Какво да направим, ако детето ни е зависимо от наркотици

zavisimast-narkotici


Наркотиците са бичът на 21 в. Ако преди е било модерно да изпушиш една цигара тайно зад училище, то днес на мода вече са силните опиати. И почти няма младеж, който поне веднъж да не е опитал трева или марихуана, а по статистика онези, които продължават и след това, са над 80 %.

Но трябва да знаете, че това, че веднъж или няколко пъти е приет някакъв наркотик, не означава непременно, че има развита зависимост към него. В повечето случаи тя се появява при редовна употреба с течение на времето. При всички положения обаче приемът на психотропни вещества е голям риск и трябва да се спре възможно най-рано.

Тийнейджърите често използват химикали, чиито странични ефекти предизвикват различни мозъчни увреждания, които могат да доведат и до бърза и неочаквана смърт. Но най-страшното е, че това може да се случи дори и все още да не се е отключила зависимост.

Заради всичко това е важно родителят да успее да види и разпознае симптомите навреме и да вземе своевременни мерки.

Проблемът е, че няма сигурен начин, по който да познаете, че детето ви взима наркотици. Главната причина е, че тяхното действие обикновено отминава преди то да се прибере вкъщи. А пък дори и огромните и нетипични промени в настроението мога да се дължат на куп други неща - на пубертет, на болест, на недоволство, на временно скарване с добър приятел, та дори и на несподелена любов.

Можете обаче лесно да разберете, че нещо не е наред, ако познавате достатъчно добре детето си, неговото поведение и навици и откриете рязка и безпричинна промяна в тях, която се превръща в константа. Тя може да бъде:

- необяснима промяна на компанията и отказ за общуване със старите приятели, които вие познавате;
- чести отсъствия от училище и намаляване на успеха;
- изчезване на пари или ценни бижута и вещи от вкъщи;
- отказ от прекарване на време със семейството и пълно нежелание за комуникация с неговите членове;
- нехарактерно, необичайно поведение в обикновени ежедневни ситуации;
- мълчание или агресия към околните;
- хващане в лъжа;
- нежелание за хранене и много др.

В случай, че разберете, че детето ви наистина взима наркотици, недейте да реагирате веднага. Шокът при една такава новина е огромен и повечето родители се ядосват, реагират бурно, четат конско и лекции, след което вкъщи избухва огромен скандал, казват се силни думи и детето се отдалечава още повече от тях.

Първото, което трябва да направите, е да се свържете със специалисти по лечение на наркомания, които ще изслушат внимателно вашия случай и според индивидуалните ви нужди ще ви кажат какво да направите.

Имайте предвид, че наркоманията е изпитание, през което ще трябва да преминете заедно с вашето дете. По време на лечението му вие ще бъдете най-голямата му упора и трябва да се заредите с огромно количество воля, психически и физически сили, за да успеете да преминете през този процес, който обикновено трае години. Защото наркоманията не засяга само зависимия. Това е болест, от която боледува цялото семейство.



И не трябва да се притеснявате да поискате професионална помощ! Срамът ви само рискува здравето на детето ви...

related

новини 2325449168239319442

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item