stoineff

Българските тийнове лидери в употребата на дрога, стероиди и алкохол

Steroid

Българските младежи на 15 и 16 години са на водеща позиция в Европа по употребата на анаболи, каза днес във Варна Антония Банчева, старши експерт в Националния фокусен център, цитирана от Дарик. Тя представи последното изследване на Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици, обхванало 35 европейски държави.


По думите на Банчева 10% от момчетата и 2% от момичетата на 15 и 16 г. у нас са посочили, че са употребявали на анаболи, докато в другите страни процентът е незначителен.


Българчетата са на челните позиции и по употребата на канабис. Близо 27% от децата са пушили поне веднъж от тази дрога. Докато в Европа има спад при употребата на канабис, у нас броят на младежите, които са го пробвали, е нарастнал с 16% в сравнение с 1999 г.

Опасенията на експертите са свързани с все по-широкото разпространение на т.нар. дизайнерски дроги, допълни Банчева. По думите й у нас такива вещества са приемали около 8% от анкетираните, докато процентът за Европа е около 4.

При изследването самите деца признават, че не знаят какво точно са употребили, което прави рискът за здравето им още по-висок, каза Банчева. По думите й изходът от разпространението на новите дроги е преди всичко превантивната работа с тийнейджърите.

В цяла Европа младежите смятат, че да се сдобиеш с наркотик е сравнително лесно, каза още Банчева. Такава позиция са изразили една трета от анкетираните в другите държави и близо 44% от българчетата.

Много висока е употребата на алкохол сред подрастващите в Европа, каза още Банчева. Средно 47% от младежите са посочили, че са пили поне веднъж през последния месец. У нас този процент е близо 60. Българските тийнейджъри обаче масово и прекаляват с приема на алкохол.

46% от анкетираните посочват, че поне един път през последния месец са поели 5 и повече питиета. По този показател преди тях в са само връстниците им от Дания и Австрия.

related

Спорт 2086682831481900444

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item