stoineff

Убиха руския посланник в Турция

убиха-руския-посланник в Турция

Руският посланик в Турция е бил нападнат с огнестрелно оръжие в Анкара. Андрей Карлов е ранен тежко и е откаран в болница, съобщиха местни медии. 

Час по-късно РИА "Новости" обяви, че според нейни източници той е починал от раните си. Нованата за смъртта на посланика потвърди и Мария Захарова, говорителката на външно министерство в Москва.

Посолството съобщи, че

нападението е станало, докато Карлов произнася реч при откриването на изложба

"Русия, видяна от турци" и че извършителят вероятно е радикален ислямист.

Според БиБиСи той е крещял "Не забравяйте Алепо, не забравяйте Сирия" и "Аллах акбар" (Бог е велик).

Руското външно министерство съветва руснаците, които живеят в Турция, да не излизат по улиците.

Снимка, разпространявана в "Туитър", показва мъж в черен костюм, който държи пистолет близо до подиума в галерията, докато четирима души, сред които вероятно и посланикът, лежат на земята.
За нападението

Телевизия NTV беше една от първите съобщили, но не дава повече подробности, освен че още трима души са ранени. Според първоначалните информации, цитирани и от CNN Türk, нападателят, проникнал с лична карта на полицай, може още да се намира в сградата, където е станало нападението. Покушението е извършено в художествена галерия в столицата, обкръжена от спецчасти, които според очевидци се подготвят за операция, докато отвътре се чуват изстрели. Малко по-късно Анадолската агенция съобщи, че стрелецът е "неутрализиран".

От разпространеното видео става ясно, че нападателят е бил зад посланика в един от ъглите на галерията и вероятно е бил охрана.

Видео от момента на покушението вижте - тук.

Кашим Кълъч, репортер на "Хюриет", който е бил на мястото, разказва, че нападателят първо е стрелял във въздуха, хората се разбягали в паника и тогава той е прострелял посланика. Според медиата, той е крещял ислямистки лозунги.

Изданието припомня, че нападението става след падането на Алепо в ръцете на сирийската армия с активната помощ на Русия и ден преди външният министър Мевлют Чавушоглу да разговаря в Москва за Сирия с колегите си от Русия и Иран.

Русия квалифицира убийството на руския посланик в Анкара като терористичен акт, въпросът ще бъде поставен на Съвета за сигурност на ООН, заяви Мария Захарова, цитирана от ТАСС.

Кой е Карлов

Роденият през 1954г. московчанин Андрей Генадиевич Карлов е посланик в Турция от юли 2013 г.

Цялата му кариера е в дипломацията на бившия СССР и Русия. През 1976г. той завършва Московския институт за международни отношения (МГИМО), а през 1992 г. Дипломатическата академия.

Практически цялата му задгранична дейност минава в посолството в Южна Корея. Тя започва през 1979-1984, после още 11 години между 1986 и 1997г., а в периода 2001-2006г. е посланик в Сеул.

Преди близо 10 години той става зам.-директор, а после и генерален директор, по консулските въпроси към министерството, след което е изпратен в Анкара.

Руският посланик в Анкара е убит в нападение (обновена)
Мерките за сигурност в страната за засилени след въвеждането на извънредно положение и продължаващите атентати.
Reuters


"Ройтерс" коментира, че тежкият инцидент се очертава като

един от най-ярките примери на това как конфликтът в Сирия излиза извън границите на разкъсваната от гражданска война страна

където Москва подкрепя властта на Башар ал Асад в Дамаск.

Нападателят беше идентифициран от спецслужбите на страната, съобщи "Ройтерс". Той се казва Мерт Алтънташ и е завършил през 2014г. полицейската академия "Рющю Юнзал" в Измир. Според "Хабер тюрк" нападателят е уволнен като гюленист в чистката след 15 юли.

related

Свят 192997051903178467

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item