stoineff

Човек, не се нуждае от 8 часа в денонощието непрекъснат сън

Досега повечето хора смятаха, че 8-часовият сън е от изключително значение. Експерти обаче оспориха тази теория, съобщава Mail Online.


Историкът Роджър Екрих от Virgina Tech провежда изследвания върху съня през последните 16 години. Той събира събра достатъчно доказателства, които подкрепят твърдението, че е напълно нормално дрямката да се прекъсва.

„Спим по определен начин. Събуждането през нощта обаче е част от нормалната психология на човека.”, заяви психологът Грег Джейкъбс по време на дебат пред Световната служба на BBC. Според него подобно накъсване би помогнало дори и за борбата със стреса.

Екрих отбелязва в книгата си „At Day’s Close: Night In Times Past”, че в историята съществуват поне 500 примера за прекъсване на съня. Данните са взети от различни дневници, съдебни документи, медицински учебници и дори „Одисея” на Омир. Хората в миналото не само че са спели накъсано, но някои от тях са използвали моментите, в които са будни, за да се молят, да пушат или дори за да посетят съседите.

В дебата на Би Би Си взима участие и Ръсел Фостър – професор по неврология към Оксфордския университет - който също се съгласява с новата теория за съня. „Много хора се събуждат вечер и изпадат в паника. Аз им казвам, че това, което изпитват в момента, е връщане към бимодалния сън“, коментира проф. Фостър.

related

Мисли 4040496231181455689

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item