stoineff

3 неоспорими причини вашия бизнес да инвестира в SEO оптимизация

seo studio


Всяка компания се стреми към развитие, повече продажби и доволни клиенти. Съществуват разнообразни маркетингови канали, чрез които фирмите популяризират своя бранд, продукт или услуга, но в последните няколко години, в един от най-предпочитаните методи за промотиране се превърна онлайн пространството. Всичко това изглежда логично, като се вземат предвид някои неоспорими факти:

- Онлайн рекламата е по-евтина от офлайн рекламата

- Резултатите от ефективността на маркетинговата кампания могат да бъдат измерени с голяма точност

- Възвръщаемостта на разходите за промотиране онлайн често е по-висока в сравнение с офлайн методите

- Малките и средни фирми могат да си го позволят

- Целевата аудитория може много по-лесно да бъде достигната, като биват изключени нежелани групи от потребители

Тенденцията за все по-голямо търсене на продукти и услуги онлайн няма изгледи да промени своята посока. За потребителите е изключително удобно просто да потърсят и закупят желания продукт онлайн, вместо да губят ценно време в обикаляне по магазините. Конкуренцията между фирмите вече се измества от офлайн към онлайн пространството – модерни уеб сайтове, множество удобства за посетителите, инвестиции в реклама и промоции.

Един от най-мощните канали за привличане на трафик към вашия сайт си остава търсачката Google. Възможностите накратко са две – платена реклама или натурални посещения. В този материал ще се спрем на няколко чудесни причини да инвестирате именно в повишаване на органичните посещения чрез SEO оптимизация.

Висока възвръщаемост  В зависимост от размера на вашия сайт и агенцията, с която работите, цените за абонаментна оптимизация могат да варират между 500-1500 лв., а дори и повече. Добрите SEO фирми могат да ви осигурят ръстове в органичния трафик за 1 година между 100 и 400%, защо не и повече. Според проведени тестове от SEO Interactive, конверсията при огранични посещения често е със 100 до 400% по-висока в сравнение с платената реклама. Нагледно ще опишем с пример разликата във възвръщаемостта при SEO оптимизацията и рекламна кампания в Google Adwords:

Преди оптимизацията

Органичен трафик: 50 посещения/дневно

Разходи дневно за платена реклама за достигане на същия брой органични посещения: 17.50 лв. (цена на клик от 0.35 лв в Google)

Продажби от органични посещения: 0.50/дневно

Продажби от платен трафик: 0.25/дневно (разлика от мин. 100% в конверсията)

За 30 дни вие получавате 15 продажби от органичен трафик (при разход 0 лв.) и 7.5 продажби от реклама (при разход от 525 лв.).

Разходи за 1 продажба от органичен трафик = 0

Разходи за 1 продажба от платен трафик = 70 лв.

След 9 месеца SEO оптимизация


Както споменахме, наистина добри SEO фирми могат да ви помогнат за двойно увеличаване на трафика в рамките на 9 месеца. Отново се връщаме на горния пример:

Органичен трафик: 100 посещения/дневно

Разходи за SEO оптимизация: 600 лв./месечно

Разходи дневно за платена реклама за достигане на същия брой органични посещения: 35.00 лв. (цена на клик от 0.35 лв в Google)


Продажби от органични посещения: 1/дневно


Продажби от платен трафик: 0.5/дневно


За 30 дни вие получавате 30 продажби от органичен трафик (при разход 600 лв) и 15 продажби от реклама (при разход от 1050 лв.).


Разходи за 1 продажба от органичен трафик = 20 лв.


Разходи за 1 продажба от платен трафик = 70 лв.


Простите сметки показват, че разходите за 1 продажба от натурални посещения са 3.5 пъти по-ниски. Това означава, че след достигане на удвоен органичен трафик ще са ви нужни 2.5 месеца за пълна възвръщаемост на вложените средства за оптимизация, и то при положение че липсва такава за последните 9 месеца (до достигане на двоен ръст).


Разбира се, цифрите са ориентировъчни, и трябва да се има предвид моментното състояние на вашия сайт, потенциала за развитие и някои други фактори, които надеждната SEO компания трябва да вземе предвид, преди изготвянето на индивидуална оферта.

Нарастващо влияние на търсачките


В момента повече от 2/3 от населението в България има достъп до интернет, като огромна част от тях използват Google за да намерят дадена услуга или продукт. Търсачката постоянно подобрява качеството на своите услуги, което повишава и доверието в потребителите към първите 10 резултата по дадена ключова фраза. Това е и една от основните причини конверсията при посещения от търсачката да бъде по-висока в сравнение с платените посещения.

Ако потребителите вече са чували за вашата фирма и я потърсят в интернет, но не намерят вашия сайт, това автоматично светва червена лампичка и може да доведе до сриване на вашия авторитет в техните очи.

Несъмнено Google е доминант в България и едва ли в близките години ще бъде изместена от техен конкурент, или пък тяхното влияние ще отслабне. Ето защо си струва дългосрочната инвестиция в подобряване на цялостното онлайн присъствие в тази търсачка. Освен повече трафик и продажби, вие можете да очаквате изграждане на авторитет изцяло онлайн, което да спомогне за разрастването на вашата компания.

Вашите конкуренти вече оптимизират сайта си


Ако искате да бъдете конкурентноспособни, задължително трябва да потърсите варианти за подобряване на видимостта си онлайн. Фирмите, които предлагат сходни на вашите услуги и продукти, вече инвестират в този канал. Логично можете да стигнете до заключението, че щом водещите конкуренти инвестират в SEO оптимизация, значи наистина има резултати и възвръщаемост.


Няма съмнение, че за да излизате на челни позиции в търсачката, е нужно време и усилена работа от страна на избраната от вас SEO фирма. Още по-сигурно е, че ако не правите нищо за развитие на сайта си и изграждането на авторитет в Google, никога няма да изпреварите конкурентните сайтове.

related

Технологии 4603733601552717481

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item