stoineff

Провериха пречиствателната станция в Равда

Пречиствателната станция в Равда работи добре.

Специални групи от експерти на Министерствата на околната среда и на туризма започват постоянни проверки на чистотата на плажовете и морските води. 


Това казаха в Равда Нено Димов и Николина Ангелкова.

Двамата министри инспектираха работата на пречиствателната станция, която обслужва най-големия курорт по Южното Черноморие - Слънчев Бряг, предаде БНТ.

Пречиствателната станция в Равда поема отпадните води на Св. Влас, Несебър, Слънчев Бряг, Равда и Ахелой и е най-голямата и най-натоварената по Южното Черноморие. Екоминистърът се запозна с работата на съоръжението.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: С моя заповед от 1 юни до 31 август ще има непрекъснато съвместни проверки на Районните инспекции Варна и Бургас и Басейнова дирекция "Черноморска", навсякъде където има потенциална възможност да бъде замърсено Черно море, за да можем да гарантираме един чист сезон и един добър сезон за туризма.

Министър Ангелкова потвърди готовността за общи екипи от проверяващи.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ние взехме общо решение да създадем мобилни групи между двете министерства, включително и РЗИ, така че да се следи както чистотата на водата, така и да се правят проверки по отношение на включването на временните обекти по плажовете.

По-късно днес двамата министри ще направят проверка на готовността на пречиствателните станции в Созопол, Лозенец и Царево. Най-критично е положението в Синеморец, където изграждането на пречиствателна станция се бави заради това, че терените попадат на територията на Природен парк "Странджа", където строителството е под забрана и ще се наложи дълга и сложна процедура за отреждане на терен.

В края на октомври 2015 година министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха реконструираната пречиствателна станция в Равда. Съоръжението събира, пречиства и отвежда отпадъчните води на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Кошарица и Равда, както и на селищата Каблешково, Ахелой и Тънково. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“.

„Близо 97 млн. лв. са инвестирани в този обект, чрез който се решават множество проблеми. Пречистените води се отвеждат по всички екологични изисквания на 2,5 км навътре в морето“, заяви министър Василева. Над 300 млн. лв. са инвестирани за пречиствателни станции по Черноморието – 4 изцяло нови, 5 – разширени и модернизирани, а проектът в Равда подсигурява осем населени места, сред тях най-големия курорт Слънчев бряг, каза тогавашният министър.

related

туризъм 7101230877026520765

Публикуване на коментар

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Графичен и лого дизайн (gd-8)

Следвайте ни в Google+

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item