stoineff

Провериха пречиствателната станция в Равда

Пречиствателната станция в Равда работи добре.

Специални групи от експерти на Министерствата на околната среда и на туризма започват постоянни проверки на чистотата на плажовете и морските води. 


Това казаха в Равда Нено Димов и Николина Ангелкова.

Двамата министри инспектираха работата на пречиствателната станция, която обслужва най-големия курорт по Южното Черноморие - Слънчев Бряг, предаде БНТ.

Пречиствателната станция в Равда поема отпадните води на Св. Влас, Несебър, Слънчев Бряг, Равда и Ахелой и е най-голямата и най-натоварената по Южното Черноморие. Екоминистърът се запозна с работата на съоръжението.

Нено Димов, министър на околната среда и водите: С моя заповед от 1 юни до 31 август ще има непрекъснато съвместни проверки на Районните инспекции Варна и Бургас и Басейнова дирекция "Черноморска", навсякъде където има потенциална възможност да бъде замърсено Черно море, за да можем да гарантираме един чист сезон и един добър сезон за туризма.

Министър Ангелкова потвърди готовността за общи екипи от проверяващи.

Николина Ангелкова, министър на туризма: Ние взехме общо решение да създадем мобилни групи между двете министерства, включително и РЗИ, така че да се следи както чистотата на водата, така и да се правят проверки по отношение на включването на временните обекти по плажовете.

По-късно днес двамата министри ще направят проверка на готовността на пречиствателните станции в Созопол, Лозенец и Царево. Най-критично е положението в Синеморец, където изграждането на пречиствателна станция се бави заради това, че терените попадат на територията на Природен парк "Странджа", където строителството е под забрана и ще се наложи дълга и сложна процедура за отреждане на терен.

В края на октомври 2015 година министър-председателят Бойко Борисов и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева откриха реконструираната пречиствателна станция в Равда. Съоръжението събира, пречиства и отвежда отпадъчните води на Несебър, Слънчев бряг, Свети Влас, Кошарица и Равда, както и на селищата Каблешково, Ахелой и Тънково. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“.

„Близо 97 млн. лв. са инвестирани в този обект, чрез който се решават множество проблеми. Пречистените води се отвеждат по всички екологични изисквания на 2,5 км навътре в морето“, заяви министър Василева. Над 300 млн. лв. са инвестирани за пречиствателни станции по Черноморието – 4 изцяло нови, 5 – разширени и модернизирани, а проектът в Равда подсигурява осем населени места, сред тях най-големия курорт Слънчев бряг, каза тогавашният министър.

related

туризъм 7101230877026520765

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item