stoineff

Таванът за плащания в брой ще бъде 1000 лв.

pari

Плащанията в брой над 1000 лв. ще бъдат забранени. 

Това обаче ще стане постепенно. От началото на 2018 г. таванът за плащания в брой ще бъде намален от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв. А през следващите години ще има още две стъпки като кешовите плащания ще бъдат ограничени съответно до 3 000 и до 1000 лв.

Това предвиждат промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети на заседанието на Министерски съвет.

Целта е ограничаване на сивата икономика в страната. С промените се въвежда възможност за плащане чрез виртуално терминално ПОС устройство на събирани от Националната агенция за приходите данъци и осигурителни вноски.

Всъщност ще се даде възможност НАП да има сметка директно в БНБ. По този начин значително ще се намалят разходите за бизнеса и гражданите, тъй като ще се осигури удобна и безплатна за тях алтернативна възможност за заплащане на данъци и осигурителни вноски чрез интернет, без да е необходимо да бъдат посещавани офиси на НАП или на обслужващата банка. А това ще доведе до по-ниски такси и при плащане на налозите с превод чрез офис на банка.

 С приетите от МС промени се затварят и някои вратички за продажба на фирми с дългове на хора без никакво имущество. Целта е, ако при ревизия се установи, че една фирма има дългове към хазната, собствениците и управителите й да отговарят с личното си имущество, ако направят опит за продажба на дружеството или на негови активи с цел държавата да не може да си събере парите. И в момента собствениците и шефовете на фирми може да отговарят с личните с пари, но с промените правилата се затягат.

С други промени в ДОПК се разписват правила за автоматичен обмен на данъчна информация между приходните администрации в ЕС по отношение на големи мултинационални компании. Целта е тези компании да не може да прилагат агресивни схеми за намаляване на данъците си.


related

новини бг 1109388810339382100

Публикуване на коментар

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Графичен и лого дизайн (gd-8)

Следвайте ни в Google+

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item