stoineff

Таванът за плащания в брой ще бъде 1000 лв.

pari

Плащанията в брой над 1000 лв. ще бъдат забранени. 

Това обаче ще стане постепенно. От началото на 2018 г. таванът за плащания в брой ще бъде намален от сегашните 10 хил. на 5 хил. лв. А през следващите години ще има още две стъпки като кешовите плащания ще бъдат ограничени съответно до 3 000 и до 1000 лв.

Това предвиждат промени в Данъчно осигурителния процесуален кодекс, които бяха приети на заседанието на Министерски съвет.

Целта е ограничаване на сивата икономика в страната. С промените се въвежда възможност за плащане чрез виртуално терминално ПОС устройство на събирани от Националната агенция за приходите данъци и осигурителни вноски.

Всъщност ще се даде възможност НАП да има сметка директно в БНБ. По този начин значително ще се намалят разходите за бизнеса и гражданите, тъй като ще се осигури удобна и безплатна за тях алтернативна възможност за заплащане на данъци и осигурителни вноски чрез интернет, без да е необходимо да бъдат посещавани офиси на НАП или на обслужващата банка. А това ще доведе до по-ниски такси и при плащане на налозите с превод чрез офис на банка.

 С приетите от МС промени се затварят и някои вратички за продажба на фирми с дългове на хора без никакво имущество. Целта е, ако при ревизия се установи, че една фирма има дългове към хазната, собствениците и управителите й да отговарят с личното си имущество, ако направят опит за продажба на дружеството или на негови активи с цел държавата да не може да си събере парите. И в момента собствениците и шефовете на фирми може да отговарят с личните с пари, но с промените правилата се затягат.

С други промени в ДОПК се разписват правила за автоматичен обмен на данъчна информация между приходните администрации в ЕС по отношение на големи мултинационални компании. Целта е тези компании да не може да прилагат агресивни схеми за намаляване на данъците си.


related

новини бг 1109388810339382100

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item