stoineff

Спука ли се балонът Bitcoin?

"...щом от нещо всички "печелят"... значи ще има грандиозен сеир. Печените ще се измъкнат на време. Другите ще операт пешкира." - Автор Неизвестен.

Балонът Bitcoin е на път да се спука. Цената на криптовалутата тръгна бързо надолу и вече е трудно за много от собственици да продадат на добра цена портфейлите си.

 Това се случи след като Емил Олденбург  технически директор, съосновател на портала Bitcoin.com и на шведската биткойн борса Safello, продаде биткойните си. Много голяма част от инвеститорите, закупили криптовалутата на цена от над 19 000 долара са в шок и се надяват, на нов подем. Едва ли това обаче ще се случи, освен ако не последва някакво голяма спекулация, след която цента на биткойна ще се срути окончателно.

В момента един bitcoin се търгува на цена от около 13 000 долара, което спад с около 30 %.

Емил Олденбург, технически директор, съосновател на портала Bitcoin.com и на шведската биткойн борса Safello, изглежда е скептичен за потенциала на най-популярната в момента криптовалута.

По неговите думи, инвестициите в биткойн са най-рискованите, които човек може да направи. Нещо повече, Олденбург e продал всички сови виртуални монети, съобщи BusinesInsider.com.

С този си ход, техническият директор на Bitcoin.com не излиза от бизнеса. Той се посвещава на Bitcoin Cash – клон на биткойн, формиран след разделянето на криптовалутата през август т.г. В момента курсът на Bitcoin Cash е около 2300 долара.

Един от проблемите на биткойн е високата цена на транзакциите и бавното им провеждане. Същевременно, заплащането за транзакциите постоянно нараства заедно с поскъпването на самата криптовалута.

Олденбург твърди, че много фенове на биткойн само купуват криптовалута и досега не са се сблъскали с процеса на продажба. „Когато хората разберат как работи системата, ще започнат да продават”, посочва специалистът.

За сравнение, Bitcoin Cash няма подобни проблеми. Ето защо сайтът Bitcoin.com постепенно се дистанцира от основната криптовалута и прекратява развитието на съответните услуги.

Олденбург смята, че именно Bitcoin Cash ще стане новата валута за ежедневно използване, от която се нуждае светът.

За тези, които не знаят още информация относно това какво е Bitcoin и как можете да си го купите.

Близнаците Тайлър и Камерън Уинкълвос бяха обявени в неделя от лондонския вестник "Сънди Телеграф" за първите доларови милиардери заради биткойн. Те спечелиха преди няколко години дело срещу Марк Зукърбърг, че е откраднал от тях идеята за "Фейсбук" и влошиха около 11 милиона долара от изплатените им 65 милиона долара в спекулативния инструмент, който банкерите дори отказват да признаят за криптовалута. Спрямо момента на влагането на парите в биткойн преди 4 години поскъпването на курса спрямо долара е почти 10 000 процента.


Лудешкото поскъпване на актив, който няма физическо измерение и не се контролира от никого, стана събитие, увеличило през последните дни интереса към него до степен, че според Google Trends вече поне 3% от търсенето в интернет е с въпроси как да се купят биткойн. Спрямо октомври това е удвояване на интереса.


Ако сте решили да вложите средства в може би най-голямата финансова спекулация на годината, първо трябва да си отговорите на въпроса за какво са ви биткойни.


Преди всичко, това е пазар с почти пълна анонимност на играчите и много висок оборот. Обичайно, биткойн се използват за разплащания между фирми или хора, които се познават и си имат нужната степен на доверие. Но за игра на пазара са нужни познания на тънкостите за покупко-продажбите, а това определено не е за всички и не е за хора със слаби нерви.


За възприемащите това като разнообразяване на инвестициите чрез няколко сделки и задържане на биткойн с надежда за бъдеща печалба - първо трябва да си създадате портфейл и да знаете, че е по-вероятно да изгубите парите, които се вложили. Портфейлите са два типа - "горещ" и "студен".


"Горещият" портфейл е кръстен така, защото биткойните в него са непрекъснато достъпни и могат да бъдат продадени. Световен лидер на такива портфейли е Blockchain.info, а сред масово познаните и удобни за използване е Jaxx. И в двата случая ще ви предложат да си изберете валутата, която ще съхранявате. Ако след регистриране натиснете BTC, вече сте избрали биткойн.


"Студеният" позволява кодове за достъп да се съхраняват на вашия компютър, смартфон или на твърд диск. Има и по-добра препоръчвана алтернатива - носител, наричан апаратен портфейл на цена 100-130 долара. Този тип портфейли са за хора, разполатащи с по-големи количества валута и нуждаещи се от инструмент за биткойн превод, докато са в движение.


След като се регистрирате за "горещ" портфейл, трябва да изберете от кого ще купувате. Избягвайте сделки с физически лица (уговаряне на среща с конкретен човек, предаване на реални пари и разчитане, че той ще ви преведе биткойни) и се придържайте към онлайн обменни портали и борси.


За начинаещите проблемът е, че борсите не са за тях - те събират висока комисиона, имат сложно регистриране и възможност за плащане само по банков път, а не с номера на банкова карта. Така за любопитните остава вариантът с онлайн обменни платформи. Едни приемат плащания от Qiwi, Webmoney или PayPal, други - само от банкови сметки, регистрирани в определена държава.


Първо, трябва да се следи реалният курс - не вярвайте на данни, които сеа официално обявени или се пишат в медиите, включително защото те са остарели. Второ, проверявайте отзивите за продавача от предишни клиенти и колко успешни сделки има и не забравяйте, че всеки има публична и лична информация за това колко биткойн има в портфейла му. Трето, вижте срещу каква сума конкретен продавач е готов да излезе насреща за сделка - разликата може да е в десетки пъти и ако преведете, примерно, 100 лева, а той не реагира за по-малко от 1500, изгаряте и сумата не се прибавя като доплащане за следваща транзакция. Продавачът има основание да отбележи сделката сато неуспешна и няма как и пред кого да се оспори превеждането на парите.


Когато преводът на пари се прави с интернет банкиране, има възможност в секцията за основание на превода да се изпише "От .... за покупка на биткойни", но продавачите не обичат подобни разкрития.


Гарант на сключената сделка е платформата, която използвате - в момента на превеждане на пари се блокира съответното количество биткойн в портфейла на продавача. Реалният превод на покупените биткойни отнема от минута до десетина минути.


Тук е мястото да се напомни, че е много важно да се подбират авторитетни места, защото получените биткойни не е добре да се държат в сметката на профила ви в обменната платформа. Такива места се случва да бъдат закрити, да банкрутират или просто създателите им да оберат парите на клиентите и да изчезнат. Затова биткойн е добре да се държат в портфейла или най-добре веднага да се използват.


Както предупреждават и от bitcoin.org: "Държането на вашите спестявания в Биткойн, не се препоръчва в този момент. Биткойн трябва да се разглежда като актив с висок риск и никога не трябва да съхранявате пари, които не може да си позволите да загубите с Биткойн."

related

Технологии 1835123871892906939

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item