stoineff

Тайните на традиционната коледна трапеза и традиции

Коледа!!!


Коледа е магия, любов, смирение, доброта, надежда и още милион неща! Коледа не е просто празник, Коледа е чувство! Самото изричане на тази дума изпълва сърцата и душите на малки и големи. Коледа е олицетворение на семейството, мили спомени от детството, най-греещите детски личица, очакващи подаръци под елхата. Магията е в щастието, отразено в очите на любимите ни хора, украсяването на дома, приготвянето на богата коледна трапеза...и една коледна звезда, свързана с най-съкровените ни желания и мечти.

Коледа ни прави по-добри, по-усмихнати, кара ни да мечтаем и обичаме повече. Цялото суетене и суматоха около празника, предварителната подготовка и очакване, са онези емоции,които ни карат да чувстваме приятна умора, примесена с любов!

На трапезата на този, така наречен, пръв блажен ден след постите, присъстват и други “забранени” до този момент продукти - сирене, кашкавал, мляко, масло. Предястията и салатите са типичните за сезона - с картофи, печени чушки, боб, млечни сосове. Коледа е и денят на вкусните сладкиши. Коледните меденки, тиквеникът и баклавата са задължителни, като през после дни те години на българската трапеза се появи и немският щолен.

Напоследък набират популярност и пълнената пуйка и пиле.
Патица с картофи и зелеви листа е типична за германците, редица региони на Франция, Белгия, Холандия, Австрия.
Бутът от елен е приет да присъства на коледната трапеза на скандинавците.Финландците си похапват шунка, горчица и хляб, както гювеч с дроб, стафиди, моркови и картофи. Във Франция обикновено се сервира гъши или патешки дроб, гъска или пуйка с кестени и плънка. Панетоне и Пандоро са типични за Коледата в Италия, Бакалао за Португалия.В Испания коледната трапеза е много богата, но неизменно присъстват бадемите. “Ахо бланко” е супа с бадеми, типична за коледното меню, особено в южна Испания.“Кутята” е типична за Украйна, Русия, Полша, Латвия и се приготвя от ечемик или жито с мед, сушени плодове и ябълки.В Канада и Сащ се сервира сочна пълнена пуйка, картофено пюре, сос от червени боровинки, а за десерт коледен пудинг.
Коледа!
Коледа е магия, любов, вкуснахрана, приготвенаотдобриръцесъссърце, споделена с най-близкитени, чувство, коетопредаваш, спомен, койтосъздаваш...
Коледа!!! Предайнататък...с щипкалюбов!!!

related

новини 1722253061732138157

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item