stoineff

Арести за корупция на пернишки кметове

В Перник се провежда антикорупционна акция.

 Спецпрокуратурата е образувала досъдебно производство за неизгодна сделка от длъжностно лице през 2014 г., от която община Перник е ощетена със значителна сума.

Изземват се документи от община Перник, претърсват жилища и офиси на фирми.

Става въпрос със злоупотреби, свързани със сметоизвозването на община Перник.

Според разследването на спецпрокуратурата община Перник, макар че е сключила договор за сметоизвозване, със заповед на временно изпълняващ длъжността бивш кмет Илинка Никифорова, е възложен втори договор на стойност 1,3 млн. лв. на друга фирма, макар че основният договор е на стойност от 0,5 млн. лв.

 По този начин според прокуратурата за едно и също нещо е платено два пъти, а също така разследването до момента е установило, че за това възлагане общината се е опитала да прикрие плащането чрез извънредни обстоятелства – тогава се дава възможност само със заповед на кмета да се възлага изпълнението на определени задачи.

Установено е, че няма протоколи за извършената работа и е под съмнение, че въобще нещо е извършено. Сигурното е, че парите са разплатени от общината на фирмата.

По думите на ръководителя на спецпрокуратурата Иван Гешев, тази фирма, която е получила парите, е свързана с другата фирма, която има основен договор с общината и едни и същи лица стоят зад няколко фирми, които са работили и в други общини.

Това ще стане ясно на по-късен етап. Гешев се въздържа да посочи имената на бизнесмени, които са свързани с разследването, но има задържани с мярка задържане под стража. Има и задържани кметове, но на никого все още не е повдигнато обвинение.


 zaPernik.com пише, че става въпрос за фирмите на пернишкия бизнесмен Федята и столичните Гърнетата.

Няма да цитирам имена. В случай, че констатираме достатъчно доказателства за виновността на конкретно лице, примерно, за ръководене на престъпна група и участие в такава за източване на публични средства от община Перник, ще бъдат повдигнати съответните обвинения.

По първоначална информация на zaPernik.com задържаните са Илинка Никифорова – била кмет по заместване на покойната Росица Янакиева и Иван Иванов – беше временен кмет, след като Росица Янакиева отиде в парламента и захвърли Община Перник.

 Основанието за образуване на досъдебното производство и разследването е доклад на Агенцията за държавна финансова инспекция, който обхваща периода 2012-2016 г. А защо сега спецпрокуратурата започва разследването Гешев отговори, че това следва от промените в НПК от ноември миналата година, според който компетентност на спецпрокуратурата е да разследва корупция по високите етажи. В разследването се включи и новосъздаденото бюро за борба с корупцията КОМПИ, имаше и негови служители тук. Съдействие е оказало и МВР с присъствие на жандармерия и полиция.

related

Перник 4909696470285375250

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item