stoineff

Каква е разликата между плаваща и фиксирана лихва?

кредит

От голяма важност при кандидатстването за кредит е да сме наясно с основните параметри и какъв ще бъде съответния лихвен процент. 

Много банки рекламират своите продукти с промоционална лихва, уловката обаче се крие във валидността на нейния период. Също така как се формира тази лихва. От значение за тези неща са от какъв тип е кредита и за какъв период трябва да го върнете.

При всички кредити лихвата може да бъде плаваща или фиксирана. Тази, която не се променя през целия период е по-сигурният вариант за потребителя. Така той е наясно какви вноски дължи за месеца и какви лихви трябва да плаща за тях. Тази лихва не се променя за целия период на заема. Тя подлежи на промяна, само ако клиента пожелае да промени параметрите по договора.

Лошото е че понякога лихвените нива стават по-ниски и при една такава фиксирана лихва тя запазва своята стойност. Това значи, че кредита може да се оскъпи въпреки по-изгодните условия, които предлага пазара. При тази ситуация по-добрият вариант е да изберете и лихва, която не е фиксирана. Така лихвата ще се нагоди спрямо пазарните промени и съответно ще облекчи вашият кредит. Комбинацията от пазарен индекс и надбавката са нещата, които формират променливата лихва, като тази надбавка остава непроменена за периода на кредита.

Променят се другите параметри на лихвата, като пазарния индекс например. SOFIBOR, EURIBOR, LIBOR запазените или си, които оформят лихвените проценти. Този който определя лихвите в лева е SOFIBOR, за лихвените проценти в евро отговаря индекса EURIBOR, а за валути като британски паунди, щатски долари, швейцарски франкове и други се използва индекса LIBOR, като той е най използван в Европа за лихвени проценти с малък срок. Всички тези индекси формират лихвените проценти за съответната валута. Всяка банка сама определя базовият си лихвен процент и как точно се формира той. Той може да е сбор от пазарен индекс и премия, която банката определя.

Източник: http://ipotechen-credit.com


related

новини 6372801109184057427

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item