stoineff

Създателят на бойния отровен газ "Новичок" се покайва, че го е създал

Създателят на бойния отровен газ "Новичок" се покайва, че го е създал

Вече 28 години се боря срещу "Новичок". Аз участвах в разработването на това оръжие. Изпитвам вина за създаването на това оръжие. Моля за прошка. Чувствам си вината си. Аз се боря срещу това оръжие. Това каза пред Би Ти Ви д-р Вил Мирзаянов, бащата на бойното отровно вещество "Новичок", с което бяха отровени двойният агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия, а между Великобритания и Русия настъпи рязко влошаване на отношенията.

"Когато това вещество попадне върху открита човешка повърхност, започва миоза - стесняват се зениците. След това започва затруднено дишане. Ако дозата е достатъчно голяма, дишането може да спре изцяло. След това започват разтройство и конвулсии. Ако не се изпозлва антитод навреме, човек умира. При разработването на "Новичок" имаше нещастни случаи и инциденти. Ако бъдеш отровен с това вещество, много е вероятно никога да не успееш да възстановиш здравето си", разкри химикът.

"Стигнах до извода, че химическото оръжие не е за защита, а за нападение, за масово унищожаване. Усетих, че се занимавам с нещо престъпно. Когато настъпиха промените в СССР реших да говоря открито за "Новичок". Веднага след това в Русия ме арестуваха. достатъчни са няколко килограма, за да бъде унищожен един град от 100 000 души", обяви Мирзаянов.

"Единствено Русия е измислила, синтезирала и изпитала "Новичок". Единствено Русия разполага с бинарните компоненти на това вещество и може да ги използва. За другите държави в целия свят това е тайна и това вещество не съществува. "Новичок" може да бъде произведено само от страна с висок технически потенциал и опит в създаването на химически оръжия. Никоя терористична организация не би се захванала с производството на това вещество. Сигурен съм в думите си. "Зарин" в като начално училище в сравнение с "Новичок", който е висшето учебно заведение. Няма черен пазар за химически оръжия. доколкото ми е известно, СССР не е разполагала химическо оръжие на териториите на други държави", категоричен беше изобретателят на отровното вещество.

related

Свят 1841364036548948131

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item