stoineff

Виното прави хората по-добри



вино

Вино се прави и се пие откакто свят светува
Виното през вековете дава вдъхновение на поколения творци, смелост на героите, лек на болните. То е неразривно свързано с религията и свещените и ритуали.
За християните виното е Божията кръв, а всъщност е алкохолна напитка, продукт на ферментацията на гроздовото зърно. Лозарството и винарството са неразривно свързани, зависими едно от друго, двете лица на една монета.
Науката и културата на виното се развива през вековете и до днес за винопроизводители, ценители и дегустатори си остава предизвикателство да достигнат до съвършенството на тази напитка, до уникалното съчетание от вкус, аромат, цвят, които ни карат да тръпнем от удоволствие при всяка глътка.
За да се стигне дотам, е нужен цял комплекс от фактори - като се тръгне от климата и почвата, мине се през географията и наклона на лозето, и се стигне до сорт, начин на отглеждане, беритба и съхранение, след което вече идва висшият пилотаж - производството на вино.
Не случайно процесите на винопроизводство са продължителни, сложни и специфични, помнят традициите и се възползват от модерното. Дали крайният резултат е червено или бяло вино, розе, десертно или пенливо вино, за професионалните винари е въпрос на чест именно тяхната напитка да е най-добрата, най-богатата, най-ароматната.
Не е случайно и че заклетите фенове се делят на такива на бяло и на червено вино, а почитателите на розето са си направо истинска секта.
Не случайно виното като напитка в наше време е в челото на класациите с предпочитани питиета, а пред нея са единствено чай, кафе и бира. Науката за виното - енологията, и специалистите сомелиери, пък поставят производството и консумацията на вино на пиедестала на съвременните достижения на науката, на изкуството да изпитваш наслада, на удоволствието и етикета на виното.
Още древните са проумели, че във виното е истината и са славели Дионисий, а дори и днес знаем, че виното е жизненият сок на земята, нещо дадено ни свисше, за да направи живота ни по-истински, добър и приятен.



related

Стоки и услуги 5884229656727094594

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item