stoineff

Желяз Андреев е обвинен от САЩ в нарушение на ембаргото в Сирия

Желяз Андреев излезе на свобода с мярка "подписка" за 60 дни. Тя ще се изпълнява в София, където той живее и работи, а до три дни трябва да промени адресната си регистрация, защото в момента тя е в Добрич.

"Случи се така, че моето задържане беше през празниците, адвокатите ми не бяха допуснати за свиждане с мен. Имаше период от 48 часа, в които не знаех какво се случва навън", разказа Желяз.


САЩ настояват за екстрадицията му заради водено дело за незаконна търговия със самолетни част със Сирия. Младият мъж е работил във фирмата, която е извършвала нелегалния износ от Съединените щати през България до Сирия.

Мъжът е работил в кол център, в отдел продажби. Задълженията му били елементарни – да провежда ежедневни телефонни разговори с клиентите и да им изпраща имейли с оферти. Не е подписвал документи, не е знаел за търговия с авиочасти с двойна употреба.

Всички обаче са категорични – той е бил най-ниското ниво в йерархията.

29-годишният мъж бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия.

Заради това прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

За броени часове Желяз получи подкрепата на хиляди българи, които организират подписки в негова защита.

Близките му създадоха и група във Facebook, която организира протест в негова защита. Въпреки решението на съда да го освободи, утре протест ще има – пред Съдебната палата в Добрич и пред тази в София.

Хората, които подкрепят Желяз, ще протестират днес срещу евентуалната му екстрадиция.

related

новини бг 7051926726682458702

Публикуване на коментар

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Акумулатори

Графичен и лого дизайн (gd-8)

Следвайте ни в Google+

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item