stoineff

Желяз Андреев е обвинен от САЩ в нарушение на ембаргото в Сирия

Желяз Андреев излезе на свобода с мярка "подписка" за 60 дни. Тя ще се изпълнява в София, където той живее и работи, а до три дни трябва да промени адресната си регистрация, защото в момента тя е в Добрич.

"Случи се така, че моето задържане беше през празниците, адвокатите ми не бяха допуснати за свиждане с мен. Имаше период от 48 часа, в които не знаех какво се случва навън", разказа Желяз.


САЩ настояват за екстрадицията му заради водено дело за незаконна търговия със самолетни част със Сирия. Младият мъж е работил във фирмата, която е извършвала нелегалния износ от Съединените щати през България до Сирия.

Мъжът е работил в кол център, в отдел продажби. Задълженията му били елементарни – да провежда ежедневни телефонни разговори с клиентите и да им изпраща имейли с оферти. Не е подписвал документи, не е знаел за търговия с авиочасти с двойна употреба.

Всички обаче са категорични – той е бил най-ниското ниво в йерархията.

29-годишният мъж бе арестуван заради разследване във Флорида по обвинение, че е нарушил ембаргото за търговия със Сирия.

Заради това прокуратурата във Флорида го обвинява и в измама към САЩ. В периода май 2013 г. – април 2016 г. Желяз е бил служител в отдел "Продажби" в българския офис на американската компания AW Tronics.

Той е авиационни части на компании и сервизи за самолети и хеликоптери. Затова се оказва е отговорен за продажбата на части към компанията Syrian Air, без да подозира, че подобна сделка нарушава ембаргото, наложено от САЩ на Сирия.

Като служител Желяз е имал задължението да се свързва директно с клиенти по имейл и телефон и да предлага продукти и услуги. На него е бил предоставено портфолио на клиентите и той не е можел да избира компаниите, с които да работи.

За броени часове Желяз получи подкрепата на хиляди българи, които организират подписки в негова защита.

Близките му създадоха и група във Facebook, която организира протест в негова защита. Въпреки решението на съда да го освободи, утре протест ще има – пред Съдебната палата в Добрич и пред тази в София.

Хората, които подкрепят Желяз, ще протестират днес срещу евентуалната му екстрадиция.





related

новини бг 7051926726682458702

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item