stoineff

В кой кръг/категория на кредитната история се намирате


Кредитната история става все по-популярна сред българите, защото с увеличението на възможностите за вземане на бързи онлайн кредити, се увеличават и сблъсъците с този термин. Кредитната история на всеки заемополучател се съхранява в БНБ, в регистър, който отразява плащанията по ипотечни кредити, потребителски заеми, бързи кредити, лизинги.

Понеже е възможно да настъпи объркване у вас като заемополучател, ако случайно сте закъснели с месечна вноска, в този текст ще разгледаме класифицирането на типа кредитна история.

Нека сме ясни, дори един път да пропуснете плащане по сметка в рамките на 30 дни, това не ви прави лош платец. Ще бъде отбелязано в кредитната ви история, но кредитът ви ще се води редовен кредит. Тоест редовно обслужване по кредитната вноска. Желателно е обаче това забавяне да е настъпило случайно.

просрочен кредит

Пресрочването на плащане в диапазон над 30 до 90 дни, вече влиза в друга категория кредит под наблюдение. В този период се смята, че самите нарушения не са качествено засягащи договора между кредитор и получател, но все пак поставянето в категорията под наблюдение свидетелства за проблеми с погасяването и по-лошо финансово състояние.

Преминаването на 90 дни в диапазон до 180 дни вече е свидетелство за застрашено погасяване на заема изобщо. Такова неизпълнения на условията по заплащане на договора са очевадни нарушения, които се санкционира в кредитната история като необслужван кредит.Това е сериозно клеймо, което може да ви попречи в бъдещите 5 години да стартирате в равни условия при искането на кредитни продукти.
Прехвърлянето на 180 дни, условно половин година неплащане автоматично значи, че кредитът е в категорията загуба. Вече заемополучателят се е превърнал в длъжник и последствията за него са спрямо записаното в договора или политиката на съответното банково или небанково дружество. Каквито и да са те, кредитната история е „крайно наранена“ и това предвещава само проблеми при влизане в нови отношения с финансови институции.

Източник: https://creditportal24.com/bg/

related

Стоки и услуги 1145660409534501770

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item