stoineff

Какво е SSD и по какво се различава от HDD

Можем да кажем, че времената, когато считахме SSD устройствата за нещо много скъпо и непристъпно, са отминали безвъзвратно. А след още няколко години класическите твърди дискове ще бъдат напълно забравени и всички ще използваме SSD устройства, чиято цена пък ще продължи да пада. Но ето една чудесна новина - добри и на сносни цени SSD дискове от различни производители могат да се намерят на пазара и сега.

Разлики SSD - HDD?
 

Най-голямата разлика между класическите твърди дискове, с които всички сме свикнали и които се наричат ​​HDD, са движещите се конструктивни елементи. Основните от тях са въртяща се плоча и четящ елемент. Въртенето се извършва със скорост от няколко хиляди оборота в минута. Поради това този тип конструкции са по-шумни и крехки.
Какво е SSD?

Казано най-просто, SSD е чип, върху който се съхранява определена информация. Предимствата на този тип задвижване са по-малка податливост на механични повреди, пълна липса на шум по време на работа, миниатюрен размер и значително по-висока скорост. Специално за скоростта, можем да кажем, че разликата с HDD би могла да е десетократно повече.

Какви видове SSD дискове съществуват?

Както вече казахме, в наше време, значителното намаляване на производствените технологии за SSD дискове доведе до факта, че те станаха изключително достъпни, а дори производителите, които традиционно се занимават с HDD, започнаха също да гледат напред, в бъдещето.

SSD устройствата, които са налични в момента, могат да бъдат разделени на три основни типа, според тяхната скорост. Това са SSD дискове със скорост на четене / запис от около 500 MB / s и високоскоростни, като тези в MacBook Pro, които достигат скорост от 3000 MB / s. Има и още един, трети тип, който не е толкова широко разпространен и заема средното място между най-бавните SSD и все още скъпите високоскоростни модели. Този тип устройства достигат скорост от 1000 MB /s  и предлагат отлично съотношение между качество и цена.

Основните предимства на SSD устройствата


Сред основните предимства на SSD устройствата е техният размер - те са много малки, като размерите им се доближават до тези, на една банкова карта. Спокойно бихте могли да ги сложите в джоба си. Заемат много по-малко място от смартфон.
ssd


Ето и още няколко други предимства:


· Бърз отговор на действията на потребителя.

· Безшумна работа.

· Ниска консумация на енергия (наполовина повече от HDD).

· Без прегряване.

И остана само да добавим, че след една успешна покупка и инсталация на SSD, ще ви остане единствено усилието да включите компютъра и да се изненадвате колко бързо започва да работи той!

related

Технологии 4220796588828790332

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item