stoineff

Професия на бъдещето, или на настоящето? Какво е SEO експерт?

 В условията на пандемията от COVID – 19  и въведеното дистанционно обучение все по – болезнено възниква въпроса : „Доколко съвременното образоване, отговоря на нуждите и пазара на труда.“ В едно интервю с Павел Джунев SEO експерт се надяваме да повдигнем малко завесата.

PAVEL DJUNEV


-Здравейте! Представете се на читателите на „Интервю“

- Здравейте, първо, искам да кажа, че ми е изключително приятно да дам това интервю.  И така, няколко думи за мен. Казвам се Павел Джунев, млад учен, управител на дигитална агенция от далечната 2010 година. Занимавам се с SEO оптимизация повече от двадесет години.

- Разкажете още за професията – SEO специалист.

- Не всеки може бъде SEO специалист. Или поне не всеки може да бъде добър SEO специалист. Преди да разкажа повече за професията, смятам, че точно тук е мястото да споделя, че в областта на дигиталния маркетинг се появиха хора, имащи за цел единствено да вземат една сума от клиенти, без да свършат нищо. И  за зла участ, тази лоша тенденция зачестява.

Професията SEO експерт, или SEO специалист е много сложна, отнемаща време и енергия и тук е мястото да отправя препоръка към хората, решили да отворят собствена дигитална агенция. Съветът ми е внимателно да направите план и да прецените, дали имате нужните знания, умения, ресурс, и кадрови, и технически.

 

- Всички посочват IT сектора, като много бързо развиващ се. Какви нови професии очаквате да има след 5 – 10 години.

Чудесен въпрос. Сектор „Дигитален маркетинг“ днес, в края на 2020 година е особено актуален, тъй като почти всичко се случва онлайн. Много бъдеще има за следните професии:

SEO анализатор, SEO тестер, SEO копирайтър, SEO мениджър, Artificial intelligence specialist, или на български език казано, Специалист по изкуствен интелект, Линк билдинг експерт и много други.

-Защо бизнеса трябва да инвестира в оптимизация?

- Колкото повече един бизнес отлага инвестицията в SEO, толкова по-лошо. Отговорът на този въпрос е: Не бива да се чака нито ден повече! Причината – конкуренцията вече действа!

Инвестицията в Оптимизиране на сайт, в това число соушъл медия маркетинг, качествен линк билдинг, оптимизиране на вътрешното съдържание, оптимизирането на структурата на даден сайт и други сходни, си струва, основно поради простата причина, че подобна инвестиция дава тежест години напред. Например, когато ние изведем наш клиент в топ 3 на SERP в Гугъл, то тази позиция я задържаме години наред, а това дава изключително много дивиденти на клиентите ни.  С други думи, всяка наша дейност дава остатъчен резултат години наред.

- Какво смятате, че трябва да се промени в бизнеса в България? Представени ли са добре онлайн всички, услуги, производства на стоки,  и т.н. ?

- Смятам, че повечето български предприемачи трябва да разберат за силата на търсещите машини и това, че ако са сред първенците по дадени ключови думи, то това може да ги направи много богати.

- С какво ще се промени традиционния маркетинг през 2021 г.

- Изкуствен интелект. Не случайно по-горе посочих, че хора, изследващи ИИ ще бъдат по-търсени.

- Какви са тенденциите в SEO SEM? Какви промени ни очакват?

- Става все по-трудно и сложно. За да бъдете в крак, трябва ежедневно да се информирате. Все повече алгоритми, SEO стратегии, някои от които работещи, други – не. Трябват си тестове, изследвания и анализи.

- Да поговорим малко и лично за теб. Как започна със SEO?

Започнах, когато Google не съществуваше. Търсещата машина бе Алта Виста и представяше съдържание само в текстов вид. Имаше няколко книги и когато се потърсеше в търсачката, визуализираше пасажи.

Интернет ползвахме през Dial-up модем, който модем заемаше телефонната линия. Годината бе 1999.

 

SEO

- Какви са подводните камъни в професията?

- Много хлапета, мислещи за бързо забогатяване, без да имат познанията и уменията вредят сериозно на оптимизирането на сайт като услуга в България.  Повечето хлапета си мислят, че като дадат хххх евро за софтуер, който анализира даден сайт, ще успеят да постигнат невиждани резултати, а това не е точно така.

Трябва много да се внимава какво се обещава на клиентите, тъй като не всичко е изпълнимо, както и не може ясно и точно да се каже, ето, нашата компания ще ви изведе първи.

- Какви знания трябва да има един SEO – специалист?

- Трябва да има опит, познания, аналитични умения, добри партньори, служители, които са добре мотивирани, и желаещи да се учат, тъй като тази област е изследване и учене, при това постоянно.

- Ако беше ученик в 9 – ти клас, но имаше знанията, които имаш в момента, как щеше да организираш продължаване на обучението ти?

- Щях да запиша висшето си в техническа насока, но в България. Една магистратура във Великобритания, или в друга интересна държава също е добро решение.

Препоръчвам Компютърни системи и технологии в Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, а втора специалност, успоредно с първата – „Маркетинг“, а магистратура „Дигитален маркетинг“.

Сигурно ще си зададете въпросът: Защо в Благоевград, а не в София? Отговорът е простичък, студентският живот в Благоевград е някак по-интересен, запомнящ се, вълнуващ.

- Пожелайте нещо на читателите ни.

- На читателите Ви пожелавам да бъдат здрави, тъй като сме в период та тежка пандемия, с късмет и да не се отказват. Да правят това, което обичат!

 - В обобщение: 

-Благодарен съм, че имах възможността да представя някои от моите възгледи, касаещи SEO оптимизацията.

Ако някой проявява интерес в областта на търсещите машини, задължително да прави свои проучвания анализи и изводи, да пита опитните и да уважава хората, положили основите в тази област в България. И естествено, никога да не петни тази професия, а напротив, да я прави известна.

И наистина за финал, трябва да отчета, и това не е БЪЛГАРЩИНА, а факт, че ние, българските SEO оптимизатори с опит сме едни от най-добрите в цял свят.

 

 

 

 

 

related

Онлайн бизнес 7784459587858074662

Публикуване на коментар

  1. Даниел, благодаря, че поиска това интервю! Дано да е полезно за читателите! Поздрави и успех!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. За мен беше удоволствие! Със сигурност ще бъде полезно за много хора. Време е образованието да се носочи към бизнеса, към новите професии и тенденции. Макар и по- време на криза (сегашната с COVID - 19), сега е добър момент за промени - наред с онлайн обучението на децата, леко да започне и въвеждането на базовите понятия, които ще са им нужни след 5- 10 години... Успехи и на теб с проектите!

      Изтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item