stoineff

Какво е това инверторен климатик и по какво се различава от конвенционалния?

Не толкова отдавна инсталирането на климатик беше цяло събитие. Днес климатиците заеха почетно място в почти всеки апартамент, офис или търговско помещение. Напоследък станаха много популярни моделите инверторни климатици. В същото време не всеки разбира какво точно представляват и по какво се различават те от конвенционалния климатик.

Какво е инверторен климатик?

Инверторните климатици са тези модели, при които компресорът се управлява от инвертор. Технически разликата между конвенционалните и инверторните компресори може да бъде обяснена така  -  конвенционалният компресор бавно достига максималната си комфортна температура и след това се изключва, докато индикаторите не отчетат условия за ново стартиране. Тези цикли на включване / изключване се повтарят непрекъснато, а средната температура е в рамките на зададените стойности. В същото време, в моментите на стартиране и изключване, въздухът е или твърде студен, или твърде топъл, което служи като сигнал за промяна на режима.



Компресор с инвертор бързо приема зададените температурни параметри, след което не се изключва, а само намалява скоростта си на работа. При намалени обороти температурата се поддържа точно на зададената стойност през целия работен цикъл.

От една страна, без изключвания, климатикът постоянно консумира електричество. От друга страна, максималният енергиен потенциал се изразходва само в началото. Следователно в крайна сметка инверторните модели консумират около една трета по-малко електроенергия от конвенционалните си събратя.

Същото важи и за износването. Безкрайната серия от стартове и стопове увеличава износването на компресора за сметка на увеличеното натоварване. Температурните скокове също имат отрицателен ефект върху техническото състояние. Климатиците с инвертор работят в сравнително нежен режим, поради което техният живот е по-дълъг.

За да поддържат зададените параметри, такива климатици се ръководят от действителната температура в помещението. Ако в стаята има много хора едновременно, той ще работи по-усилено, за да осигури нужното ниво на комфорт. С намаляване броя на хората в помещенията интензивността на работата също ще намалява.

Друг положителен момент е точността на настройката на параметрите. Зададената стойност не е средна (поради разликите при пускане или изключване на компресора), а постоянна (заради автоматичното регулиране без спиране).

related

Стоки и услуги 3089940947374582737

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item