stoineff

Подходящи прибори/съдове за бебе


Стигнахте ли до магическия етап от грижите към вашето бебе, в който то вече може да се храни с твърда храна? В този пост ще ви споделим някои съвети за това как да се избегнат потенциално токсични химикали, които се крият в продуктите за хранене на бебето. Добре е да се избират нетоксични и устойчиви прибори и съдове за хранене.

Когато хранят малките си, много родители разбират важността на избора на органичните съдове и прибори за бебешка храна, за да се избегне излагане на пестициди и добавени хормони. Родителите трябва да осъзнаят, че неправилния избор на инструментите, използвани за готвене и сервиране на детска храна, могат да бъдат източник на вредни химикали.

Много родители се ограничават до по-нискокачествени пластмасови съдове за деца, без да осъзнават, че има много безопасни, нетоксични и стилни алтернативи, които са широко достъпни в търговската мрежа.


Това, че на етикета на съдовете и прибори за хранене на бебета пише без „BPA“, не означава, че не съдържат цяла купчина други потенциално вредни химикали.

Когато става въпрос за съдове за съхранение на храна, бутилки за напитки, прибори и съдове за готвене, е изключително важно да се обмисли от какво са изработени, тъй като материалите влизат в пряк контакт с храната и течностите. 

Най-общо казано, за топли или кисели ястия, трябва да избягвате пластмасови или меламинови чинии, тъй като топлината (от самата бебешка храна, както и от претопляне или дори от съдомиялната машина) може да накара пластмасата да извлича фталати, BPA и други химикали, нарушаващи ендокринната система.

Безопасни материали за съдове и прибори хранене на бебета и малки деца

В наши дни много родители са правилно ориентирани и залагат на бамбукови купички за бебе, лъжички със силиконово покритие, дървени купички за бебе и стъклени чашки и бутилки за бебе. Чудесните алтернативи на пластмасата за бебешки чинии, лъжици, чаши и съдове за съхранение и сервиране включват:

· Силикон (подходящ за съдомиялна машина)

· Дърво (с нетоксично покритие)

· Екологичен бамбук

· Неръждаема стомана (безопасно за съдомиялна машина)

· Стъкло (безопасно за миене в съдомиялна машина; за малки деца помислете за силиконов ръкав за защита на стъклото)

· Бамбукови влакна с хранителен меламин (да не се бърка с другата опция от пластмасов меламин.)

Опасни и вредни материали за съдове за бебе, които не трябва да използвате

Ето списък на химикалите, които избягваме в продуктите за хранене на бебета и защо: 

PVC

PVC, известен също като поливинилхлорид или винил, е изключително токсичен химикал, който е вреден за нашите тела и за околната среда от фазата на производство до изхвърлянето. Той съдържа добавки като фталати, олово, кадмий, органотин, които са доста токсични и могат да причинят астма, алергии, репродуктивни проблеми и рак.

 

Вредни фталати

Много фталати са известни ендокринни разрушители, свързани с астма, хиперактивно разстройство с дефицит на внимание, рак на гърдата, затлъстяване, диабет тип II, проблеми с невроразвитието, поведенчески проблеми, нарушения на аутистичния спектър, променено репродуктивно развитие и проблеми с плодовитостта при мъжете.

 

BPA + BPS (бисфеноли)

Бисфенолите имитират хормона естроген и са свързани с рак на простатата, рак на гърдата, женско безплодие и затлъстяване. BPA е особено опасен ендокринен разрушител, тъй като е доказано, че дори малки количества от този химикал причиняват сериозни репродуктивни увреждания, особено когато експозицията се случва вътреутробно.

 

Олово и други тежки метали

Излагането на тежки метали може да причини увреждане на нервите, проблеми с ученето и поведението, репродуктивни увреждания и необратими мозъчни увреждания.

 

PFAS химикали

PFAS (полифлуороалкилови вещества) са голямо семейство от различни химикали, за които е доказано, че причиняват неблагоприятни ефекти върху развитието.

 

Безопасни материали за съдове за приготвяне на храна

Когато избирате тенджери и тигани, е важно те също да бъдат изработени от безопасни суровини, които няма да извлекат химикали в храната на вашето семейство:

- Чугун: Когато е правилно изработена, чугунът е практически незалепващ. Допълнителен бонус е, че чугунените тигани добавят желязо към храната, която готвите и могат да издържат десетилетия, което ги прави страхотна инвестиция.

- Неръждаема стомана: Широко достъпната, неръждаема стомана е друга чудесна възможност за готвене, която няма да отдели никакви химикали в храната на вашите деца. Много потребители на тигани от неръждаема стомана се оплакват, че храната им полепва по тиганите. Въпреки това, въпреки че отнема малко практика, има лесни начини да избегнете полепването на храната си при готвене, като например да се уверите, че готвите на силен огън, за да запечатате храната, така че да не залепне и да гарантирате, че тиганът е правилно смазан и подправен непосредствено преди добавяне на храната. Допълнителен бонус е, че неръждаемата стомана е безопасна за съдомиялна машина!

Бебетата са далеч по-податливи от възрастните на опасните ефекти на токсините и химикалите. Тъй като прекарват толкова много време в проучване на новата си среда, бебетата прекарват много време в пълзене по пода и поставяне на всякакви неща в устата си. В резултат на това те естествено ще абсорбират и поглъщат всичко, което е около тях.

Преминавайки към по-безопасни бебешки продукти, от дрехи и играчки към време за хранене, продукти за лична хигиена и почистване, ще намалите експозицията им на някои потенциално опасни химикали, които могат да имат сериозни дългосрочни последици за здравето на вашето дете.

 

 

 

 

 

related

Любопитно 1222755285875874565

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Четени

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item