stoineff

Запек в детска възраст

Националните здравни институти съобщават, че запекът при деца е често срещан проблем. Въпреки че това състояние обикновено не е животозастрашаващо, то със сигурност може да повлияе на качеството на живот на детето.

Запекът се характеризира с редки изхождания или изпражнения, които са склонни да бъдат твърди, сухи, напрегнати и болезнени. Следните са често срещани причини за запек при деца: 

  • Млечна алергия: Според доклад от 1998 г. в New England Journal of Medicine, приблизително 70% от случаите на детски запек се разрешават, когато кравето мляко се отстрани от диетата на бебето и се замени със соево или оризово мляко.
  • Липса на фибри : Както при възрастните, диетата с високо съдържание на фибри е важна за здравето на червата.
  • Някои лекарства като антиациди, опиати и антидепресанти.
  • Различни медицински състояния и анатомични аномалии като диабет, бъбречни заболявания, хипотиреоидизъм, нарушения на хипофизата или ниски нива на калий.
  • Задържане на дефекация: Децата може да не могат да се дефекират, защото може да са напрегнати от това, че са обучени на гърне, неудобно да използват обща баня, не искат да прекъсват играта или се страхуват от болезнени или неприятни движения на червата.

Преди да се обърнете към някакъв лаксатив без рецепта, помислете за използването на пробиотична добавка в ежедневието на вашето дете.

Пробиотици за деца

Има някои предварителни доказателства, че пробиотиците или полезните бактерии могат да бъдат полезни в случай на запек при деца. Има смисъл. В крайна сметка бактериите съставляват около 30 процента или повече от нормалната маса на изпражненията. Освен това тези полезни бактерии подобряват цялостното здраве на храносмилателната система.

Вместо един щам пробиотични бактерии, най-добре е да използвате формулата с множество щамове, състояща се от много ефективни и съвместими щамове като Bifidobacterium bifidum ,  Bifidobacterium breve ,  Bifidobacterium infantis ,  Lactobacillus acidophilus ,  Lactobacillus lactis ,  Lactobacillus fermentum или Lactobacillus rmentum . В нашето тяло има няколко щама бактерии, така че е важно формулата на добавката да съдържа и няколко щама. Добрата пробиотична добавка трябва да посочи щамовете, които тя включва на етикета.

Имайте предвид, че повечето пробиотични изследвания включват анализ на единични щамове, защото е по-лесно да се оцени ефективността на един щам в сравнение с множество щамове. Един от най-често изследваните щамове на бактериите е Bifidobacterium breve .

Факти

Пилотно проучване от 2011 г. в Nutrition Journal на 20 деца (средна възраст 7,4 години) със запек показа, че дневните дози пробиотична добавка (100 милиона до 1 милиард образуващи колонии единици Bifidobacterium breve ) в продължение на четири седмици значително увеличават честотата на изпражненията . Децата, които средно се изхождат по-малко от веднъж седмично в началото на проучването, започват да изхождат средно около пет пъти седмично след четири седмици.



Децата също имат подобрена консистенция на изпражненията и значително намаляват процентите на инконтиненция, от девет случая на седмица в началото на проучването до 1,5 на четвърта седмица. Освен това се наблюдава значително намаляване на броя на епизодите на коремна болка - от 4.2 в началото на проучването до 1.9 на четвъртата седмица. 

Предишни клинични проучвания показват, че е безопасно дори за новородени да дават пробиотици в дневна доза до 9 милиарда бактерии.

Това полезно научно изследване за пробиотиците и запека при деца предлага на родителите по-естествен начин за облекчаване на това дискомфортно състояние.

related

новини бг 4833918119300435291

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item