stoineff

Как да разберете дали белите ви дробове са увредени?

 

Лекарят може да направи тестове, за да установи дали белите ви дробове са увредени. При необходимост Вашият лекар за първична медицинска помощ може да Ви насочи към специалист пулмолог. От там нататък, специалист ще ви назначи различни тестове, един от които е спирометрия. Тютюнопушенето е един от причинителите, който е възможно да допринесе за увреда на белите ви дробове. Разбира се, при спирането на цигарите, може да се възстановите. Вашият лекар може също така да проведе тестове, за да определи причината за увреждането на белите дробове.

 

Напрегнато или шумно дишане

Ако имате хронична кашлица или повтаряща се гръдна инфекция, тов аможе да бъде признак за увредени дробове. Дихателните пътища стават твърде тесни или блокирани, което понякога предизвиква кашляне на кръв. Въпреки че това не е единственият симптом, той може да бъде сигнал за сериозен проблем.

Дългосрочното белодробно заболяване води до намаляване на ефективността на белите дробове и чест причява дискомфорт при физически упражнения или при легнало положение. Не е изключено понякога да причини задържане на течности и обостряне на заболяването. Други симптоми включват болка в гърдите, неприятна кашлица и нарушен сън.



 

Кръв при кашлица

Ако кашляте кръв, важно е незабавно да потърсите медицинска помощ. Съществуват няколко възможни причини за това състояние, включително рак на белия дроб и кръвни съсиреци. За щастие в днешно време, съществуват лечения. В някои случаи, състоянието се причинява от незначително нараняване на дихателните пътища, например парче храна. В други случаи то е резултат от тежка белодробна инфекция, например туберкулоза.

Ако изкашляте кръв и изглежда, че това е малко количество кръв, смесено с храчките, трябва незабавно да се свържете с вашия лекар. Това е знак, че белите ви дробове са увредени, а ранното диагностициране ще увеличи шансовете за положителен изход.

 

Хронична кашлица

Ако имате кашлица, която продължава повече от месец, това може да е признак на белодробно заболяване. Кашлицата е често срещан симптом на почти всички респираторни нарушения, а упоритата кашлица е предупредителен знак. Друг признак за белодробно заболяване е задухът. Повечето хора се задъхват след физическо натоварване, но ако чувствате недостиг на въздух, когато не правите нищо друго, освен да седите неподвижно, е важно да се обърнете към лекар.

В тежки случаи дихателната недостатъчност настъпва, когато белите дробове не могат да доставят достатъчно кислород в кръвта. Това може да доведе до тежък недостиг на въздух и посиняване на кожата. Лекарят може да ви предпише кислородна терапия или CPAP (непрекъснато положително налягане в дихателните пътища), за да ви помогне да дишате. Увредените дихателни пътища могат да причинят и кървене в белия дроб, което се нарича хемоптиза. То oт своя страна, може да доведе и до колапс на част от белия дроб.

 

Рак на белия дроб в ранен стадий

Ако белите ви дробове са увредени и ракът е в ранен стадий, изключително важно е да потърсите лечение възможно най-скоро. Ракът на белия дроб в ранен стадий има най-висок процент успеваемост на излекуване и може да се лекува с лъчетерапия или химиотерапия. Първата стъпка е оценка на белодробната функция. Ако белодробната ви функция е слаба, може да не отговаряте на условията за операция.

След поставяне на диагнозата, следващата стъпка е да се използва позитронно-емисионна томография (ПЕТ), за да определи стадия на заболяването. След това се прави биопсия, при която се отстранява малка проба от тъканта и се търсят анормални клетки. Биопсията може да се извърши с камера, въведена през дихателни тръби, или с игла, въведена в гръдния кош.

 

Трансплантация на бял дроб

Ако обмисляте трансплантация на бял дроб, важно е да знаете как да разберете дали белите Ви дробове са здрави преди операцията. Ако нямате достатъчен капацитет на белите дробове, може да се наложи да преминете през белодробна рехабилитация, за да укрепите дихателните си мускули и да подготвите тялото си за процедурата. Това включва трениране на дихателните мускули и участие в програма за упражнения. Може да се наложи да приемете и някои ваксини, включително срещу грип и тетанус. Вашият доставчик на здравни услуги ще обясни всички рискове и странични ефекти, свързани с тези лекарства.

Процесът на трансплантация на бял дроб, включва преминаването на множество изследвания, за да се определи дали сте кандидат за процедурата. Ако не сте добър кандидат, екипът по трансплантация може да откаже донорски бял дроб и да отмени операцията. След като се преминат успешно тези тестове, се поставя обща упойка, след което се поставя апарат, който помага в дишането, докато човек е под упойка.

 

related

новини бг 100737564139790184

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item