stoineff

Храни, които трябва да се избягват при диабет

 Управлението на диабета, може да бъде предизвикателство, особено когато става въпрос за избор на диета. Хората с диабет трябва внимателно да обмислят храните, които консумират, за да избегнат усложнения и да управляват нивата на кръвната захар.

 

Източник и повече информация, може да откриете - https://диабет.бг/актуално/забранени-храни-при-диабет

 



Сладки храни и напитки

 

Сладките храни и напитки са най-големите нарушители, когато става въпрос за увреждане. Това включва храни като бонбони, сладкиши и подсладени напитки като сода и плодов сок. Те могат да причинят скокове на нивата на кръвната захар, което води до усложнения при хората с диабет. Важно е да ограничите приема на сладки храни и напитки, а в последствие да изберете по-здравословни алтернативи като вода, неподсладен чай и пресни плодове.

 

Преработени храни

 

Преработените храни често са с високо съдържание на нездравословни мазнини, сол и захар, което ги прави лош избор за хора с диабет. Тези храни могат да причинят възпаление, инсулинова резистентност и други здравословни проблеми, които  да влошат състоянието. Примери за преработени храни, които трябва да се избягват, включват замразени ястия, консервирани супи и пакетирани закуски. Вместо това, фокусът трябва да бъде върху цели, непреработени храни като плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини.

 

Бял хляб, тестени изделия и ориз

 

Белият хляб, тестените изделия и оризът са обработени зърнени храни, които са били лишени от техните фибри и хранителни вещества. Това означава, че те бързо се превръщат в захар в тялото, което води до рязко покачване на нивата на кръвната захар. Хората с диабет, трябва да изберат пълнозърнести алтернативи като пълнозърнест хляб, кафяв ориз и пълнозърнести тестени изделия, които са богати на фибри и хранителни вещества, и които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар.

 

Пържени храни

 

Пържените храни често са с високо съдържание на наситени и трансмазнини, което може да увеличи възпалението и инсулиновата резистентност и повиши риска от сърдечни заболявания. Хората с диабет трябва да избягват пържени храни като пържени картофи, пържено пиле и пържена риба.

 

Млечни продукти с високо съдържание на мазнини

 

Млечните продукти с високо съдържание на мазнини като пълномаслено мляко, сирене и масло често са с високо съдържание на наситени и трансмазнини, което може да увеличи риска от сърдечни заболявания и да влоши диабета. Хората с диабет, трябва да избират нискомаслени или обезмаслени млечни продукти като обезмаслено мляко, нискомаслено сирене и нискомаслено кисело мляко.

 

Алкохол

 

Пиенето на алкохол може да доведе до опасно ниски нива на кръвната захар, особено за хора с диабет, които приемат инсулин или други лекарства. Важно е да пиете алкохол в умерени количества и само след консултация с лекар.

 

related

новини 2348386620199885206

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item