stoineff

Монетата 10 лева Евлоги и Христо Георгиеви, която поскъпна 2 пъти само за месец


Юбилейна монета поскъпна повече от два пъти само за месец.  Става дума за възпоменаталната монета "10 лева 2019 година Евлоги и Христо Георгиеви". Справка покзва, че монетата се е продавала на вторичния пазар през месец януари и февруари 2023 г. в диапазона 160 - 180 лева. По време на датата на емитиране (3.06.2019 г.) монетата е струвала 78 лева. В каталозите за монети цената и е дори 150 лв.

Защо през месец март цената на тази монета е вече 400 лв. Как при положение, че България е в криза, хората намират пари за така скъпи хобита? Попитахме известен роден нумизмат, за причините, за тази аномалия и този скок на цената. Той пожела да не споменаваме името му, но ето какво сподели в Интервю за нас:

"Пазарът определя цената. Колкото по-голямо е търсенето и по-дефицитно предлагането толкова повече цената расте. Монетата Евлоги и Христо Георгиеви е в доста малък тираж. Общо има отсечени 3000 бройки. 

С времето голяма част от тях попаднаха в колекционерите, които си купиха по 1-2 бройки, а някои и повече. Специално тази монета можеше да си я купиш от БНБ доста спокойно на цена от 78 лв. До тук нищо интересно. 

Монетата поскъпваше с темповете на поскъпване на среброто до началото на 2023 г.  Какво се случи тогава? Рязкото повишаване на цената на тази монета конкретно е сбор от няколко фактора. Основния фактор е повишеното и търсене. Но защо започна да се търси? 

1. Монетата Евлоги и Христо Георгиеви е от поредицата "Българско Възраждане". 

До пускането на монетата "175 години от рождението на Христо Ботев" имаше само две издадени монети от тази серия - Евлоги и Христо Георгиеви и  Раковски. Нумизмати, които успяха да се доредят до "Ботев", а нямаха другите две монети започнаха да ги търсят. След това февруари БНБ пусна и  сребърна възпоменателна монета - 200 години от раждането на Найден Геров. Разбирате че това допълнително увеличи търсенето.

2. Вторичния пазар. 

Има доста сериозен вторичен пазар. Освен EBAY, OLX, AMAZON има и български специализирани сайтове BAZAR и Balkanauction.com. В няколко големи фейсбук групи също се случват множество сделики всеки ден. Тоест хората, които търсят има къде да го намерят, както и да се споразумеят за цена с продавачите. Не е нужно да се чака с месеци до следващата нумизматична сбирка, където да се обменят монети. Има много нумизмати, които предпочитат да платят по-висока цена вместо да се редят с часове пред БНБ.

3. Слуховете. Тук има доста какво да се напише. 

- Първо новините за влизането на България в Еврозоната и приемането на еврото отприщи множество слухове в нумизматичните среди. Кое е основателно и кое безпочвено няма да коментирам. Дали ще приемем еврото, дали това ще са последните български левове? Много въпроси и много спекулации.

- Второ. Фалшивите новини. Къде комично къде не се пусна слух из нумизматичните  форуми, че депутат от ПП "Възраждане", е изкупил множество монети от поредицата. В това число и монетата за която става дума по-горе. За това разбира се няма доказателства, но това даде тласък и повиши цената на монетата.

- Трето. Суеверията. Майка подарила на сина си монета с лика на Евлоги и Христо Георгиеви, за абитуриентския бал и той бил приет в СУ "Климент Охридски". Да звучи откачено, но и ходенето по врачки и баячки е откачено. Все още в България обаче има хора, които вярват, че различни вещи могат да донесат късмет и да бъдат амулети. Братята даряват космическата цифра от 6 милиона златни лева,  за построяването и поддържането на сградата на висшето училище в София, но едва ли могат да донесат и късмет на притежателите на монета с техния лик."

Това са само малка част от факторите, които повишават цената на тази монета. Сами виждате - Ограничен тираж+голямо търсене+ниско предлагане = на висока цена. Ако сте си купил през 2019 г. 1000 монети (все още не свършваха в първите дни и отпада ограниченията за брой закуупени монети) за 78 лв. сега можехте да ги продадете с добра печелба. Дори и да не е за 400 лв. бр. със сигурност щяхте да реализирате добра възвръщаемост.


related

новини 4155549073669455326

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item