stoineff

Внимание! Самоубийство с мелатонин е новата мода сред тийнейджърите

 Случаите на отравяне с мелатонин сред децата в САЩ се увеличават, като голям ръст се отчита по време на коронавирусната пандемия, предаде Асошиейтед прес, цитирайки американско проучване.

Хранителната добавка обичайно се взима за подпомагане на съня, припомнят от БТА.

Миналата година Центровете за контрол на отровите в САЩ са получили над 52 хиляди обаждания за деца, употребили тревожни количества от хранителната добавка – шест пъти повече случаи спрямо около десетилетие по-рано.

В повечето от тях става въпрос за малчугани, които случайно са попаднали на флакони с мелатонин, някои от които са под формата на детски дъвки.

"Родителите може да смятат мелатонина за еквивалент на витамин и да го оставят на нощно шкафче", казва д-р Карима Лелак, специалист по спешна медицина в Детската болница в Мичиган и водещ автор на изследването. То е публикувано от Центровете за контрол и профилактика на заболяванията в САЩ.



"Това е лекарство, което има потенциал да причини вреди и трябва да бъде поставено в аптечката", добавя тя.

Лелак и колегите й разглеждат доклади до Центровете за контрол на отровите в САЩ от 2012 г. до 2021 г. В този период са докладвани повече от 260 хиляди случаи на деца, приели твърде много мелатонин. Те представляват 0,6 на сто от всички обаждания във ведомството през 2012 г. и около 5 на сто - през 2021 г.

В около 83% от случаите децата не са показали никакви симптоми. Но при други е наблюдавано повръщане, дихателни проблеми или други проблеми.

За разглеждания от специалистите период повече от 4000 деца са настанени в болница, като пет от тях са поставени на апаратно дишане, а две, които не са навършили и две години, са починали.

Повечето от хоспитализираните са тийнейджъри и за много от тях се смята, че са направили опит за самоубийство.

Случаите на отравяния с мелатонин се увеличават поне от десетилетие, но най-голям е ръстът след избухването на пандемията от Ковид-19. Между 2019 и 2020 г. броят е нараснал с 38 на сто.

Според доктор Лелак причините за това вероятно са няколко. Заради ограниченията и виртуалното обучение повече деца оставаха вкъщи целодневно, което означава, че са имали повече възможности за достъп до мелатонин. Освен това пандемията предизвика стрес и тревожност, нарушаващи съня, които вероятно е накарало повече семейства да прибегнат към хранителната добавка.

related

новини 2906426089477136672

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item