stoineff

100 години от основаването на Българския олимпийски комитет - монета от БНБ



От 20 март 2023 г. Българската народна банка пуска в обращение сребърна възпоменателна монета на тема „100 години от основаването на Българския олимпийски комитет“.

Цената на монетата при пускане в обращение е 132 (сто тридесет и два) лева.

В нумизматичните среди се коментира, че отново ще има опашки за монетата, въпреки по-високата и цена. Повечето от колекционерите споделят, че този път дизайна на монетата е много по-добър от досегашните юбилейки.  Тиражът на монетата е само 5000 бройки, а пробата на среброто в нея е 999.

Предишната монета от серията "Българско Възраждане" - „200 години от рождението на Найден Геров“ бързо увеличи двойно цената си. От същата серия поскъпнаха значително в рамките на месец и по-старите монети Евлоги и Христо Георгиеви , Г.С. Раковски и Христо Ботев, които се търгуват в между 330 и 400 лева на вторичния пазар. Други възпоменателни монети пък са емблематични, появяват се рядко на търгове и цените им започвет от 1000 лева.

Условията запрадажба на настоящата монета : Тя ще се продава в Българската народна банка – на две каси в София, пл. „Княз Александър I“ № 1 и четири каси в Касов център на БНБ в София на ул. „Михаил Тенев“ № 10.

Всеки клиент (физическо или юридическо лице) ще може да закупи от касите на Българската народна банка само по 1 монета, независимо дали закупува от свое име и за своя сметка или от името и за сметка на друго лице, съгласно представено нотариално заверено изрично пълномощно за закупуването на конкретната възпоменателна монета. Лицата, които закупуват възпоменателни монети, следва да са пълнолетни, т.е. да имат навършени 18 години.

До края на работния ден на 20 март 2023 г. новата монета ще бъде предоставена от БНБ на Банка ДСК АД, Кей Би Си Банк България ЕАД, Първа инвестиционна банка АД, Тексим Банк АД и Централна кооперативна банка АД за продажба в техните офиси и клонове.

Посочените банки ще продават монетата в офиси и клонове от следния списък.

 


related

новини бг 8316096945363611640

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item