stoineff

"Евтаназия на бездомните кучета!"

    Приятел на човека - най-често срещаното определение за тях, кучетата. Приятелството - наред с любовта, е най-срещаната и дискутирана тема. Всеки иска да има приятел, всеки иска да бъде приятел, всеки държи, че е такъв. Определения, формули, които използваме, за да се докажем, опишем като приятели.
    Евтаназия! В кой речник за думи на приятелството я срещнахме? Кога започнахме да гласуваме за подобна дума? Тя ли е остатъчното лице на приятелството?
    "За" или "Против" евтаназията на уличните кучета? "За" или "Против" на съществуването, за което сме допринесли с нашето безхаберие и неангажираност? Ще измие ли даденият вот трупаната с години нелоялност от човека към най-добрия му приятел? А определението за думата човек? Какво ще впишем от постъпките ни през нашето време на живот в тези страници? 
    Живея в Испания. Тук семействата отглеждат по много деца и почти във всеки дом куче. Не е задължително да са расови, но да са обградени с любов е задължително, защото човечността се проявява там, където отговорността за по-слабия е въпрос на чест и достойнство. Бездомни кучета няма! Защото няма кой да ги изхвърли извън дома! Защото законите са за всички! Защото тяхното спазване осигурява спокойствието, в което човек може да се радва на човешката си същност, уважавайки живота, уважавайки себе си с възползването си за по-силния и най-вече надарен с ум и мисъл жител на планетата.
    Евтаназия... тази страшна дума, която може да превърне човека в законен звяр, тогава, когато реши да прикрие собственото си изкривено мислене зад създаден от самия него закон... Евтаназията - узаконяване на безхаберието ни и неспособността ни да обичаме, да бъдем приятели на тези, които ни гледат с предана любов и най-вече с доверие.
    "За" или"Против"? С какъв процент човещина в себе си, ти, читателю ще гласуваш "За"?
                                                                                   
                                                                                                 Женя Иванова (bizcocho)

related

човек 8556428287327851955

Публикуване на коментар

  1. Още с първата си статия се качваш на ринга :) Да видим дали може да има дуел с перо :) очаквам и позицията на Мира ...

    ОтговорИзтриване
  2. Твърдо съм ПРОТИВ евтаназията на кучетата. Да се кастрират и да се регулира популацията им - да, но избиването им (защото това не е ЕВТАНАЗИЯ) противоречи на всякакви човешки норми. Убиваме кучета, които ние сме изгонили от дома си. С убийството на бездомните кучета прочистваме гузните си съвести ли?
    Защо се говори за ЕВТАНАЗИЯ на кучетата? Евтаназията е доброволен избор, а кой попита кучетата, че нарича убийството евтаназия?
    Пиша този коментар и тук, защото подкрепям позицията на Женя Иванова напълно!!!
    Трудно е да бъдем хора, нали? Но имаме правото да останем такива, а убийството на кучета не отнема ли човешкото от самите нас?

    ОтговорИзтриване
  3. А аз съм против тази терминология-"евтаназия".Че то си е живо, пологоловно и неоправдано умъртвяване.Друг е въпросът,ако това същото приятелче на четири лапи е неизлечимо болно и ти, като негов "родител" и собственик, решиш да прекратиш страданията му.Това също е вид човечност,но на загрижен стопанин.Такъв,какъвто е опитал не едно и две лечения,но безрезултатно.Инак най-лесното е да го натириш на улицата.Но нима натирваш болните си и изнемощяли родители?Впрочем има и такива двуноги екземпляри.Обаче ще могат ли те да се нарекат човеци?Или май само човекоподобни...

    ОтговорИзтриване
  4. Зефпет, виждам, че емоционално Ви вълнува темата. Ще се радвам ако напишете статия по въпроса. Ще кажа защо - Познавам хора, чиито деца са зверски нахапани от кучета за тях убийството и избиването е единствена алтернатива. Има глутници, които вече са опитали неведнъж човешката кръв.

    ОтговорИзтриване
  5. Савлена, как да се преборим със недобросъвестните собственици, които изхвърлят кучетата си на улицата? Нима е човешко когато едно бездомно куче зарази с тения пясъчника, в който играят децата ни?

    ОтговорИзтриване
  6. :) Макар и мълчаливо, следя с интерес коментарите. Пуснах линк към написаното в друг сайт и там имам изказано мнение, както и моя отговор към него. Може ли аз да ги прехвърля тук, тъй като жената, която е реагирала на думите ми няма нужните регистрации, за да напише тук коментар? С моя отговор към нея, частично отговарям и на въпроса "как да се преборим".

    ОтговорИзтриване
  7. Аз лично с удоволствие бих прочел гледната точка. :)

    ОтговорИзтриване
  8. Roda 2011-04-10 16:21:26
    Аз съм "за" с две ръце. Ситуацията в България е извъм контрол. Има стотици нападнати и хапани от глутници кучета. Подобобни същества сравнявам с педофилите, които излежават леки присъди и се разхождат свободно по улиците. Или държавата се грижи за бездомните кучета, или ги убива. Нападана съм, хапана съм в центъра на София. Не искам нито аз, нито близките ми, нито който и да било да преживее подобен кошмар. Кучетата ми са мили, но децата са ми по-мили. В друга държава подобни озверели глутници не съм виждала. Държавата ни е бедна и безсилна да се справи с проблема, ииии...какво?!...да бъдем хапани ли?
    ...................
    Моят отговор там към този коментар:
    Женя 2011-04-10 16:52:11
    Рода,аз съм напълно съгласна, че хората не трябва да бъдат хапани.Мястото на кучето не е на улицата!Съмнявам се, че хапещото куче се е родило такова!То е превърнато в такова, благодарение на жестокости проявени от човек към него.Тук в закона е предвиден затвор, глоба и конфискация при сигнал за малтретиране на домашен любимец. Не можеш просто да го изхвърлиш! Ако не го искаш, плащаш и го водиш в приют, където наистина се грижат добре за тях, дават им възможност за нови семейства.Отказването от домашен любимец в Испания/поне в областта, в която аз живея/ е несрещано явление, но съм срещала случай/два/ при които собственика не иска кучето си вече. В интерес на истината и двете собственички българки, но добре запознати със законите тук.Едната плати на приюта, а другата му търси ново семейство.Ако има закони, надали ще има нахапани деца! Както и ако са достатъчно дорасли морално тези, които са си взели домашен любимец.Благодаря ти за изказаното мнение!Безразличието по въпроса е по-страшно!

    ОтговорИзтриване
  9. Този коментар бе премахнат от автора.

    ОтговорИзтриване
  10. Ако може и аз да се включа. Наистина е много хуманно да защитим кучетата и всяко живо същество по принцип, но нещата далеч не са толкова прости. Проблема в България с бездомните кучета е неконтролируем. Чудя се какви ли щяха да са мненията, ако вместо снимки на кученца в публикацията имаше снимки на обезобразени от нахапвания деца? Аз лично съм на мнение, че проблема трябва да се овладее и ако цената е тази - да се плати. Съгласна съм с публикацията по-горе, че кучетата са ни мили, но децата - повече.

    ОтговорИзтриване
  11. Да, разбира се! Аз съм съгласна, че нито деца, нито възрастни трябва да са нахапани! Със и без снимка за тези инциденти съм съгласна, че не са редни, но друго все повече ме тревожи в случая - никой не казва да се изиска законодателство, което да се справи с тези, които продължават да допускат този абсурд, а смятат, че проблема се решава с "евтаназия"/защото това не е и евтаназия, а.../. Нали след като се унищожат по този начин тези животни, ще ги заместят други? Тогава какво правим? Свикваме с метода или?

    ОтговорИзтриване
  12. Женя и аз живея в Испания,всичко което казваш за приютите е вярно.Но си пропуснала най-важното,ако не се намери нов стопанин за кучето,то се умъртвява.Срока е 3 месеца.Подробностите ще публикувам утре,но просто не се стърпях.

    ОтговорИзтриване
  13. :) Привет! Надявах се да се обадиш. Замълчах си при първия коментар на Стойнев, за да не изглежда като неуважение към статията, която подготвяш. Разбира се, че чакам материала ти! Уважавам една мисъл - "Когато всички мислят еднакво, никой не мисли добре". Името на автора точно в този момент не мога да се сетя :(. Още повече се провокира интереса ми към това, което ще качиш, защото от един материал, качен тук разбрах, че живееш в Испания. Аз също съм запазила част от една своя информация и изчаквам публикацията ти. Ще се радвам, ако се получи диалог, още повече, ако той даде отражение на по-високо ниво...

    ОтговорИзтриване
  14. Дано успеем наистина в диалог да достигнем до някакво решение,толкова хора сме тук,ще се радвам да излезе нещо креативно.

    ОтговорИзтриване
  15. Снежинка Симеонова
    Жени, твърдо против съм! Нито един живот не заслужава да бъде отнет! Проблемите с бездомните кучета съществуват не само у нас, НО има по-хуманни методи за разрешаването им.

    ОтговорИзтриване
  16. Например???????????Кастрацията?Много е ефективна,като гледам вече 20 години такива резултати...

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item