stoineff

Интервю с луд!

В: Здравейте, ще се представите ли на читателите ни?
О: За сега ще остана анонимен. Смятам, че скоро сами ще се досетят.
В:  Защо казвате, че мразите да плащате социалните си осигуровки?
О: Първо защото са задължителни. Второ бабите и дядовците, родителите  ми са внасяли по петдесет години такива, а сега се подиграват с тях, като им подхвърлят пенсии, с които са на ръба на оцеляването. Трето в България от 20 циганина един работи и то на минимална заплата (тоест не плащат осигуровки), а всеки втори получава социални  помощи. Четвърто – непрекъснато се увеличава пенсионната възраст – при този стрес не е ясно дали ще се пенсионирам някога. Пето не съм солидарен и толерантен и не искам да съм такъв. Шесто искам сам да определям дали ще се пенсионирам на колко години и каква пенсия ще получавам, като внасям вноски в застрахователно дружество, банка, или фонд избран от мен. Седмо искам да помагам на хронично болните, инвалидите и хората в неравностойно положение с определен % осигуровка, който да бъде в прозрачна банкова сметка, където да се виждат непрекъснато приходите и постъпленията. Да се спрат порочните практики с търговията на помощно – технически средства и лекарства…
В: Да звучи добре, но не смятате ли, че така ще се получи огромен дефицит в бюджета, който ще вкара България в нова още по – дълбока криза?
О: Разбира се, че това е непопулярен подход по много причини. Веднага ще се появят експерти, които да го опровергаят и оплюят. Ако всеки сам си внася осигуровките ще се получи огромен дефицит, който на практика няма как да бъде запълнен. Можете ли да предположите обаче, как човек ще управлява собствените си социални осигуровки. Това все пак са същите тези пари, на които иначе следите се изгубват веднага след като ги внесете в НАП.
В: Това не ви ли се струва утопия?
О: Струва ми се. Ще се намеря хиляди правозащитни организации. Ще започнат да ме убеждават, че е несериозно, че държавата трябва да се грижи за мен и близките ми…
В: Означава ли, че положението със здравните осигуровки, местните данъци и такси, ДДС, ДОО, Плосък данък също са излишни?
О: Във формата си, в която съществува,т да! В момента цялата държавна система работи неправилно. Цялата тежест е на гърба на работещите хора, които не получават нищо срещу парите си – нито сигурност, нито здравеопазване, нито образование, нито удовлетворение, че парите им  се  стопанисват добре и умно.
В: Какво предлагате? Лесно е да се критикува, но това е системата, която работи в целия цивилизован свят?
О: Ще набележа само бегла идея: Държавата да изпълнява основните си функции: Изпълнителна, Законодателна и Съдебна.  Данъците да се разходват по предназначение, като всяко министерство е под строг контрол и с обществено прозрачно и видимо счетоводство – за да може всеки един гражданин да вижда как се харчи неговата част.
В: Ами безработните, циганите, неграмотните, хората с ниска квалификация как ще живеят?
О:  Смятате, че няма работа ли? За всеки един човек в България има работа. Да живееш на гърба на другите не е решение. Ще им бъде предложена работа в селското стопанство, където да произвеждат някакъв продукт, ако откажат от работа …
В: Загатвате доста интересни хипотези. Благодаря за интервюто, надявам се пак да се видим! 

related

Interview 3726472023580423890

Публикуване на коментар

  1. Трудно ми е да кажа това интересно, забавно или полезно четиво е, но със сигурност мога да кажа "Лудите да са живи!"

    ОтговорИзтриване
  2. Дааа,колкото и на глед да звучи "налудничаво" твърдението ми,но такова интервю би могъл да получиш от доста трезво мислещи, работили и работещи хора у нас. Хора, отчаяни и обезверени,хора, на които им е писнало да бъдат пешки на родната ни шахматна дъска или не,но постепенно и бавно превърнати в овце за стригане и доене, но без право на паша...Нея те сами трябва да си я осигурят. Или иначе казано-"спасение няма,спасявай се сам",нищо че и данъците и таксите за разните му там фондове и НЗОК са на солидарен принцип, когато трябва да се съберат, естествено.;) Сега, като споменах НЗОК, ми се иска да попитам /и отговор не чакам,защото е прозрачно ясен/-защо тя трябва да е монополизирана?!? Защо не се възприеме част от "добрите европейски практики"? А и само по отношение на нея ли? Тогава поне ще имаме право на избор и подбор,тогава ще има и т.нар. конкуренция и съответно малко,ама малко по-добри форми на обслужване и човешко отношение,най-малкото поне адекватно на парите ,които сме си внасяли и ще внасяме .

    ОтговорИзтриване
  3. Това интервю все едно от мен си го взел.

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item