stoineff

Гавра с българската майка


Последната гавра с българската майка доби страховити размери. Вече "настаняване в детско заведение" се тълкува от закона, като настаняване в детска градина, а не както досега - изоставяне в социален дом.


 НОИ започна да преследва жените, които са дали детето си в общинска ясла и в същото време са получавали една година (от 1- до 2-годишна възраст на детето) по една минимална работна заплата месечно. Майки потресени от съобщението, че трябва да връщат пари на НОИ. Отгоре на всичко се оказа, че тези жени дължат и доста големи лихви върху "неправомерно" получените обезщетения.

През януари от НОИ съобщиха, че около 2000 жени са получавали "неправомерно " обезщетение и трябва да върнат над 2 млн. лв. заедно с лихвите. За да улесни осигурителния институт в преследването на майките, настоящото правителство промени в началото на годината Кодекса за социално осигуряване, с което забрани ясно и категорично на жена, чието дете е записано в детски ясли, да получава средства за отглеждането му. Така починалите и изоставените деца бяха приравнени с тези, които са дадени на детска градина.

Опитите на майки от цялата страна да осъдят НОИ бяха неуспешни. В крайна сметка и Върховният административен съд (ВАС) се изказа в полза на института. По информация на "Дневник" майки подготвят жалба до съда в Страсбург.
Източник: Дневник

related

пострадали 6782368112487889328

Публикуване на коментар

  1. Не, не е гавра. Тези пари се дават, за да си гледаш детето, а не да го гледа срещу такса държавата. Преди години, за да започна работа трябваше да си дам детето в ясла и имах проблеми, че го взимам след 5, а другите деца ги взимали преди това. Моето все последно. Ами ще ги взимат, като не работят, а след обиколките по кафенетата могат да си позволят да бъдат в по-ранен час майки от мен... И какво се оказваше - че тези, които се отърваваха, за собствен кеф от детското присъствие, бяха по майки от мен?
    А съвсем пък е друг въпроса, ако работят без договори и взимат от две места пари. Това пък дали не е гавра с държавата?

    ОтговорИзтриване

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item