stoineff

Опровергаха информацията за ареста на Кадафи :Муамар Кадафи е в Триполи, той е добре


Синът на либийския лидер Муамар Кадафи Сейф ал Ислам всъщност не е бил арестуван от бунтовниците, които нахлуха в понеделник в Триполи, съобщи във вторник Франс прес. Наследникът на Кадафи бил забелязан в правителствения комплекс Баб ал Азизия ден, след като опозиционните сили обявиха, че са го задържали и вече издирват баща му.

Сейф ал ИсламИнформацията е била опровергана по време на среща между чуждестранните журналисти в Триполи и Сейф ал Ислам, на която той обявил, че твърденията, че е арестуван, "не са нищо повече от пропагандна лъжа". На нея присъствали и няколко десетки симпатизанти на сина на Муамар Кадафи, смятан за "премиер де-факто на Либия" и наследник на баща си на върха на властта.

Новината за появата на Ислам бе разпространена още от Си Ен Ен и Би Би Си. Според двете медии той отговорил на въпрос на журналист дали баща му е в Триполи и е безопасност с "Разбира се". Според него западните държави изпращали есемеси до жителите на Триполи с твърдението, че режимът бил свален.

"Това е война на технологиите и медиите", заявил Сейф ал Ислам.

Ден по-рано прокурорът на Международния наказателен съд Луис Морено Окампо обяви, че според получена от него поверителна информация Сейф ал Ислам, бил арестуван от бунтовниците.

Междувременно Ройтерс съобщи, позовавайки се на телевизия "Ал Джазира", че военни, близки до Кадафи са помогнали на най-големия му син Мохамед, пленен от опозиционните сили в столицата Триполи, да избяга от домашния арест, наложен му от опозицията. Катарската телевизия съобщи още, че либийската опозиция е открила Триполи две тела, които вероятно са на единия от синовете на Кадафи, Хамис, и на началника на либийското разузнаване Абдула Сенуси, женен за сестрата на лидера.

Части от армията на режима все още продължават да водят ожесточени боеве с бунтовниците. Улиците на столицата са безлюдни, тъй като в редица райони на града има престрелки. На всички пътища към Триполи са поставени КПП на бунтовниците. Летището също е под техен контрол, посочва още Ройтерс.

Според говорител на Преходния национален съвет по море от Мисрата към Триполи продължават да се придвижват въоръжени подразделения на бунтовниците. Едновременно с това бунтовнически части са предприели офанзива от Мисрата към град Сирт, родното място на Кадафи. Градът е смятан за цитадела на привържениците на либийския лидер и е от стратегическо значение за хода на бойните действия в цялата страна, обобщава Франс прес.

Продължават и бомбардировките от самолети на НАТО, които са поразили 40 цели в и около града за 48 часа. Основна цел е именно комплекса Баб ал Азизия в Триполи, където вероятно се укрива Муамар Кадафи, предаде Ройтерс. По информация на телевизия Ал Арабия на територията на комплекса избухнали няколко силни експлозии. Предполага се, че лидерът се намира в някой от многобройните подземни тунели под комплекса, който представлява силно укрепена военна база, простираща се на 6 кв. км.

related

новини 3859532926411629883

Публикуване на коментар

Вашето мнение е ценно за нас!

emo-but-icon

Коментари

Recent Comments Widget

Диети и здравословно хранене

Графен

Важно!

Юридическа защита на пострадали при катастрофи

Ако сте пострадал при ПТП, или катастрофа: След наше  интервю  с престижни столични адвокати, стана ясно, че практика на застрахователн...

Пловдив Спорт

Акумулатори

Style Place Китен

Style Place Китен
Заповядайте на море!
item